Alertă. Ştiri false răspândite de pe platforme găzduite în Rusia

foto
foto

Grupul de comunicare strategică (GCS) îi avertizează pe români că în spaţiul public circulă o serie de informaţii false, lansate de pe platforme găzduite în Federaţia Rusă.

Un exemplu de astfel de platformă este site-ul http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conţinutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook, iar fake news-urile sunt de proporţii.

Astfel, între articolele promovate este şi unul cu titlul ”Un tir cu cadavre a fost depistat azi dimineaţă în Capitală! 250 de persoane se presupune că toţi sunt morţi de COVID”, articolul fiind un fals grosolan, de la conţinut la fotografie.

În aceste condiţii, GCS lansează un apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare pentru a nu contribui la răspândirea de informaţii false, ceea ce ar induce comportamente sociale nejustificate.

Redăm comunicatul GCS

Atenţionăm opinia publică asupra unor informaţii false puse în circulaţie în limbă română, de pe platforme găzduite în Federaţia Rusă, care sunt propagate pe reţelele de socializare. Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conţinutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.

Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAŢĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOŢI SUNT MORŢI DE СОVID”.

În conţinutul articolului se susţine: „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveşte ţara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele ţin cadavrele în camioane frigorifice.

Azi dimineaţă, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitală, unde se îndrepta acesta deocamdată nu se cunoaşte.Şoferul a fist reţinut pentru 72 de ore, poliţia a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanţele incidentului. Autorităţile încă nu au venit cu o explicaţie...”

Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic. Precizăm faptul că aceste informaţii prezentate în articol sunt complet false!

Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informaţii false şi determină comportamente sociale nejustificate.Totodată, încurajăm populaţia să se informeze doar din surse oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne