Alertă de tsunami în Caraibe din cauza activităţilor seismice

Japonia a înregistrat sute de replici seismice după 11 martie
Japonia a înregistrat sute de replici seismice după 11 martie (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

Centrul de Cercetări Seismice de la Universitatea West Indies, cu sediul în Trinidad - Tobago, a emis vineri o alertă de tsunami pentru insulele Granada, San Vicente şi Granadinas datorită creşterii activităţii seismice înregistrate în vulcanul submarin Kick em Jenny.

Joan Latchman, seismolog la Centrul citat, a semnalat că acest vulcan înregistrează erupţii aproximativ în fiecare deceniu, motiv pentru care se aşteaptă ca această nouă creştere de activitate seismică să ducă la o nouă erupţie. Seismologul a reamintit că ultima erupţie a vulcanului Kick em Jenny s-a înregistrat în anul 2001. Vulcanul submarin este situat la 9 km nord-vest de Granada şi în dimineaţa aceasta s-au înregistrat, mişcări puternice de magna de magnitudine 3.

Experta a explicat că activitatea seismică poate să nu se simtă pe pământ, deşi nu exclude posibilitatea ca aceasta activitate să se simtă în insulele apropiate: Granada, San Vicente şi Granadinas.

„Persoanele ce trăiesc aproape de coastă, trebuie să fie atente la alertele sistemelor de urgenţă” a recomandat Latchman, atenţionând că o puternică erupţie a acestui vulcan poate declanşa un tsunami.

Anunţul a creat panică în zona Caraibelor. Guvernele din Venezuela şi Columbia au început tratativele cu celelalte ţări din zona Caraibe pentru a face faţă eventualelor distrugeri.

Cea mai mare erupţie a vulcanului s-a înregistrat în iulie 1939 când a aruncat materie vulcanică la suprafaţă şi a generat un tsunami cu valuri de 2 metri înălţime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe