Aleksandar Vucic îşi exprimă profunda gratitudine pentru suportul acordat de Putin Serbiei

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său sârb Aleksandar Vucic se întâlnesc la Moscova, Rusia, în 2 octombrie 2018
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său sârb Aleksandar Vucic se întâlnesc la Moscova, Rusia, în 2 octombrie 2018 (Captură Foto)

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, i-a mulţumit omologului rus Vladimir Putin pentru protejarea intereselor naţionale ale Serbiei, la a doua întâlnire a celor doi lideri ce a avut loc tot la Moscova în acest an, precizează RFE/RL.

“Aş dori să îmi exprim profunda gratitudine faţă de dumneavoastră personal, domnule preşedinte, pentru poziţia dv. fermă cu privire la protejarea dreptului internaţional şi a intereselor cruciale naţionale şi de stat ale Serbiei”, i-a spus Vucic lui Putin la Kremlin în timpul întâlnirii de marţi, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS.

Întâlnirea a avut loc pe fondul unor tensiuni continue între Serbia şi Kosovo, o fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de ţări, dar nu de Serbia şi Rusia.

În 2013, Belgradul şi Priştina s-au angajat în discuţii intermediate de UE pentru a soluţiona neînţelegerile, însă de atunci s-a înregistrat un foarte mic progres.

Preşedintele sârb a afirmat că situaţia din vestul Balcanilor este foarte dificilă şi că Serbia “s-a confruntat cu provocări numeroase şi zilnice”.

“În ciuda intenţiei noastre de a ajunge la compromisuri şi de a menţine pacea şi stabilitatea, suntem foarte departe de a încheia vreun acord în ceea ce priveşte Kosovo”, a mai afirmat Vucic.

Între timp, la Geneva, preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat că există o şansă mică de a se ajunge în curând la un acord privind graniţa cu Serbia, avertizând însă că eşecul fructificării oportunităţii de a ajunge la un “acord istoric” ar putea duce la un alt deceniu de “conflict îngheţat”.

Vucic a precizat că intenţionează să îi ceară lui Putin sprijinul pentru “situaţia din Kosovo”.

Într-un interviu cu agenţia TASS după întâlnirea de două ore cu Putin, preşedintele sârb şi-a exprimat satisfacţia faţă de rezultatul convorbirilor.

“Am obţinut tot ceea ce am dorit. Am căzut de acord asupra tuturor lucrurilor”, a susţinut Vucic, fără să furnizeze detalii.

Precedenta întâlnire dintre Vucic şi Putin a avut loc în luna mai la Moscova, când a participat la celebrările care au marcat aniversarea înfrângerii Germaniei în cel de-al doilea război mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe