Alaptatul reduce riscul pentru cancer la san

Aceasta mama isi reduce riscul pentru dezvoltarea de cancer la san.
Aceasta mama isi reduce riscul pentru dezvoltarea de cancer la san. (Photos.com)

Alaptatul ofera o protectie mai ampla impotriva tuturor tipurilor de cancer la san, indiferent de varsta mamei.

Cercetatorii medicali si epidemiologii au observat de mult timp o relatie intre riscul ridicat pentru cancer la san si femeile care nasc prima data mai tarziu in viata. Ei au descoperit de asemenea ca femeile care au multi copii si femeile care au nascut pentru prima data in tinerete par sa fie protejate impotriva cancerului la san. Dar cea mai puternica protectie pare sa se datoreze alaptatului.

Nu toate tipurile de cancer la san sunt la fel. Unele tumori au receptori care reactioneaza la hormoni si exista acum cateva medicamente care trateaza destul de eficient asa numitele “tumori cu receptori pozitivi.” Tumorile cu receptori negativi nu reactioneaza la hormoni si exista mai putine tratamente pentru aceste tipuri de cancer.

Conform cercetatoarei in cancer la san Giske Ursin, epidemiolog la Universitatea din Sudul Californiei, tumorile cu receptori negativi par sa apara mai des la mamele care nasc prima data mai tarziu in viata. “Am descoperit un risc pentru cancer la san cu receptori negativi de doua ori mai mare la mamele care au nascut pentru prima data la varsta de 25 de ani.”

Ursin a fost interesata sa afle daca femeile care si-au amanat nasterea primului lor copil pana dupa varsta de 25 de ani prezinta vreo protectie impotriva cancerului la san datorita alaptarii. Asadar ea a analizat datele obtinute intr-un studiu extins asupra experientelor reproductive la femei. Ursin a comparat informatiile de la aproximativ 9.000 de femei si a descoperit ca indiferent cat de in varsta este o femeie cand naste pentru prima data, daca a alaptat, acea femeie prezinta un risc mai scazut pentru aceste tipuri de cancer la san.

Ursin sustine ca descoperirea este in mod categoric un alt argument pentru alaptare. “Concluzia studiului nostru este aceea ca alaptatul ofera o protectie extinsa impotriva cancerului la san la toate femeile, de asemenea si la femeile care nasc pentru prima data mai tarziu in viata.”

Cercetatorii nu stiu exact de ce alaptatul pare sa ofere o protectie impotriva cancerului. “Ar fi foarte frumos daca am putea intelege cum functioneaza alaptatul si cum protejeaza el impotriva acestor tumori cu receptori negativi,” sustine Ursin.

Ursin si-a prezentat cercetarea recent la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură