"Al cincilea Beatles", producătorul George Martin, s-a stins din viaţă


George Martin
George Martin (Google.com)

George Martin - producător muzical cunoscut sub numele de "al cincilea Beatles", pentru rolul său în trupa britanică - a murit la vârsta de 90 de ani, anunţă bateristul Ringo Starr, prin intermediul contului său de Twitter.

Tot prin intermediul reţelelor sociale, Sean Lennon, fiul lui John Lennon, confirmă, de asemenea, moartea producătorului britanic.

Martin este cunoscut sub numele de "al cincilea Beatles" pentru participarea sa intensă la primele înregistrări ale grupului englez, având rolul de aranjor, compozitor şi producător muzical.

În afară de activitatea sa cu Beatles, Martin a produs înregistrări pentru alte grupuri şi artişti precum Elton John, Cilla Black, Kenny Rogers, Matt Monro, Jeff Beck, John Williams, Neil Sedaka şi Ultravox.

Astfel, este considerat unul dintre cei mai importanţi producători din lume, cu 30 de single-uri ajunse "numărul unu" în topurile din Marea Britanie şi 23 în cele din Statele Unite ale Americii.

Muzician, compozitor, inginer de sunet... Versatil în toate sensurile. Pentru mulţi, a fost "tatăl" sunetului care i-a condus pe Beatles pe listele marilor succese. Martin a câştigat numeroase premii Grammy şi un Oscar pentru coloana sonoră a filmului despre Beatles "A Hard Day's Night.

Pasiunea lui pentru muzică a început atunci când avea doar şase ani

Părinţii lui au cumpărat un pian, care a captat atenţia copilului. La vârstă de 8 ani, îşi ruga părinţii să-i plătească lecţii de pian. O dorinţă care i-a fost îndeplinită, dar care a durat numai 8 săptămâni din cauza unui dezacord puternic între mama sa şi profesorul de pian. În cele din urmă, Martin a devenit un autodidact.

"Îmi amintesc foarte bine prima dată când am auzit o orchestră simfonică. Eram adolescent când Sir Adrian Boult a adus orchestra simfonică de la BBC în şcoala unde învăţam. A fost absolut magic", a declarat, peste ani, celebrul producător.

Un apel care îi va schimba viaţa

Primii paşi în această lume a început cu BBC şi EMI, relatează publicaţia El Mundo. A produs ceea ce nimeni nu a vrut să producă şi a reuşit să triumfe acolo unde nimeni nu a crezut că ar putea ajunge. Până când, în jurul anului 1962, un apel de la Sid Coleman, din Ardmore, îi va schimba viaţa. Viaţa lui şi a patru tineri, pe care companiile de înregistrări nu dădeau niciun ban. Martin a optat pentru Beatles după ce a văzut entuziasmul cu care Brian Epstein vorbea despre ei şi muzica lor.

În anii următori, el a contribuit la organizarea şi producerea unora dintre cele mai mari hituri ale trupei, inclusiv Yesterday şi Love me do, printre altele.

Martin a fost numit de către Cartea Recordurilor (Guinness) ca fiind cel mai de succes producător din istorie, cu mai mult de 50 No. 1 înregistrate în peste cinci decenii, numai în SUA şi Marea Britanie.

Regina Elisabeta a II-a i-a acordat în 1996 titlul nobiliar de Sir pentru serviciile aduse industriei muzicale şi culturii populare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură