Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor actualizează lista exportatorilor de fructe în Rusia pentru excluderea intermediarilor

Producţie agricolă din R. Moldova
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), anunţă că Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse (Rosselhoznadzor) solicită prezentarea listei suplimentare a exportatorilor de produse horticole din Republica Moldova. Cerinţele înaintate către exportatorii moldoveni sunt prezenţa infrastructurii de producere şi logistică pentru livrarea producţiei proprii şi excluderea intermediarilor.

„ANSA, reevaluează, actualizează cererile/solicitările depuse de către producătorii doritori de a exporta fructe în Federaţia Rusă, începând cu anul 2016 până în prezent. Toţi solicitanţii trebuie să fie înregistraţi în sistemul informaţional agricol al ANSA ”Certificarea fitosanitară” şi ulterior incluşi în planul anual de control”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

ANSA notează că inspectorii fitosanitari vor verifica în teritoriu dacă infrastructura solicitanţilor corespunde cerinţelor adresate de partea rusă, după care lista actualizată a exportatorilor moldoveni va fi prezentată Rosselihoznadzor.

La sfârşitul lunii iunie, Guvernul Federaţiei Ruse a luat decizia de a prelungi, pentru producătorii din Moldova, regimul preferenţial de export la cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019.

Vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău Alexandr Slusari a convenit cu Dmitri Medvedev ca lista exportatorilor fructelor din R. Moldova să fie urgent actualizată, deoarece dreptul de export al producţiei agroalimentare în Rusia îl deţineau multe companii intermediare care nu aveau în posesie niciun hectar de livadă, respectiv majoritatea veniturilor agricultorilor ajungeau în buzunarele acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe