Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţie enigmatică responsabilă de gândirea strategică a ţării

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Proaspăt înfiinţata Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) primeşte din ce în ce mai multă atenţie din partea mai marilor ţării, de la preşedintele Klaus Iohannis, până la directorul SRI, Eduard Hellvig, şi şeful MAI Gabriel Oprea, scrie bn24.ro. Însă ce rol joacă această instituţie şi cine se află în spatele ei?

În ciuda faptului că ASSN este o instituţie finanţată de bugetul de stat, nu sunt disponibile informaţii publice nici despre membri, nici despre sediu, nici despre activitatea ei. Ce este aceasta nu putem afla decât din legea de funcţionare, publicată în Monitorul Oficial la începutul verii.

Potrivit surselor publicaţiei citate, instituţia a fost înfiinţată de celebrul Grup de la Cluj - Gabriel Oprea, George Maior şi Vasile Dâncu - împreună cu alte câteva persoane din anturajul lor politic sau profesional.

ASSN a fost construită pe bazele existenţei Academii de Ştiinţe Militare, unde s-a retras George Maior pe post de preşedinte după ce şi-a dat în mod subit demisia din fruntea SRI, însă a fost concepută astfel încât să fie ca o cupolă peste serviciile secrete şi ministerele de forţă ale României.

Preşedinte de onoare al Academiei este George Maior, iar preşedinte interimar este fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, un apropiat al generalului Gabriel Oprea, membru fondator.

Cu ce se ocupă ASSN?

Nou înfiinţata instituţie se ocupă cu elaborarea gândirii strategice a României în domeniul securităţii naţionale, după cum aflăm chiar de la preşedintele Klaus Iohannis care a participat joi la o conferinţă a ASSN:

"Într-o lume fără graniţe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul şi contribuţia dumneavoastră devin esenţiale. România are nevoie de instituţii care să producă gândire strategică. Prin existenţa sa, Academia nu doar suplineşte acest rol, ci face din ţara noastră un actor în dezbaterea globală despre securitate"

Potrivit legii de funcţionare şi organizare a ASSN, instituţia este definită ca fiind un "for naţional, de consacrare ştiinţifică, ce reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aflată în coordonarea ştiinţifică a MApN, MAI şi SRI".

"ASSN este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, şi reprezintă în justiţie interesele proprii. ASSN poate fi reprezentată în justiţie şi de organele de specialitate ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz", mai spune legea.

Academia are în componenţa sa membri titulari, membri corespondenţi, membri de onoare şi membri asociaţi. Numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi este 100, din care 50 sunt membri titulari.

Membrii titulari beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie. Membrii corespondenţi beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne