Protest inedit la Chişinău cu ocazia vizitei lui Ponta. Tinerii unionişti cer dreptate pentru George Simion

Protest inedit la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău.
Protest inedit la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău. (Facebook.com/Tinerii Moldovei)

Premierul Victor Ponta a avut parte de o primire inedită cu ocazia vizitei sale oficiale în Republica Moldova. Aproximativ 200 de tineri l-au întâmpinat pe primul ministru român purtând măşti cu chipul lui George Simion, activistul unionist expulzat în luna mai de autorităţile de la Chişinău.

Aflând de intenţia lui Victor Ponta de a vizita R. Moldova cu ocazia împlinirii a 24 de ani de când statul s-a separat de URSS şi a obţinut independenţa, tinerii unionişti şi-au anunţat intenţia de a-l întâmpina pe premierul român încă de miercuri:

"Mâine e o zi importantă pentru toţi unioniştii. Vine prim-ministrul României la Chişinău. Pentru el am pregătit o acţiune prin care să arătăm că adevărata independenţă pentru noi înseamnă Unire. Tot atunci îi vom cere să pună presiune pe politrucii de la Chişinău pentru a-i ridica interdicţia de intrare în Moldova lui George Simion.

Următoare şedinţă de judecată va fi în câteva zile. Doar prin presiune permanentă putem obţine acest lucru. Vă rugăm să ne fiţi alături mâine! Unirea face puterea", au scris, pe Facebook, Tinerii Moldovei.

Tinerii au cerut ridicarea imediată a interdicţiei abuzive aplicate unionistului George Simion, reformarea justiţiei şi numirea unui procuror general european, precum şi continuarea drumului firesc al populaţiei dintre Prut şi Nistru început în 1991 prin înfăptuirea următorului pas din parcursul propus de Mişcarea de Renaştere Naţională – Unirea cu România, potrivit moldova.org.

"Justiţia din R. Moldova tergiversează dosarul din cazul George Simion, demonstrând că indicaţiile politice sunt mai presus de lege. Sistemul acesta corupt a adus populaţia R. Moldova în pragul falimentului. Tranziţia nesănătoasă trebuie să se sfârşească acum. Vrem să se facă dreptate în cazul George Simion, vrem justiţie funcţională şi considerăm că adevărata suveranitate, independenţă şi libertate pot fi obţinute numai prin Unire", a declarat Anatol Ursu, reprezentantul Mişcării Civice Tinerii Moldovei, potrivit publicaţiei citate.

După ce au afişat un banner cu mesajul "Vrem dreptate în cazul George Simion!", tinerii şi-au scos măştile de pe faţă, invitând în acest fel şi justiţia de la Chişinău "să renunţe la odioasa mască şi să înceapă să funcţioneze în interesul oamenilor."

"Mulţumesc Tinerii Moldovei, aştept şi alte reacţii, cât mai oficiale...", a scris, pe reţeaua de socializare, George Simion.

Amintim că la mijlocul luni mai, George Simion a fost reţinut de agenţii Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, urcat în maşină şi dat afară din ţară. Românul, unul dintre liderii mişcării Acţiunea 2012, a primit o interdicţie de intrare pe teritoriul Moldovei pe o perioadă de cinci ani, însă nu i s-au explicat motivele pentru care a devenit persona non grata în ţara vecină.

Simion este unul dintre cei mai activi militanţi pentru Unirea Moldovei cu ţara mamă. Unionistrul a depus o contestaţie la Judecătoria Centru din Chişinău faţă de decizia autorităţilor moldovene, însă instanţa i-a respins cererea.

"Mi-a fost respinsă cererea de anulare a interdicţiei. Judecătorul Gafton Alexandru/ judecătoria Centru mi-a respins dreptul de a veni acasă, la fraţii mei, la Chişinău şi-n celelalte sate şi oraşe de peste Prut. (...) Serviciul de Informaţii şi Securitate a adus ca "probe" împotriva mea apariţiile mele TV în care mă pronunţam pentru Unire.

Au spus că acţiunile întreprinse de mine au fost întotdeauna paşnice dar nu contează asta, ci faptul că ei consideră că nu e dreptul meu să fac astfel de acţiuni, pentru că sunt cetăţean "străin", scrie atunci, pe Facebook, Geroge Simion.

În prezent, dosarul se află în aşteptare la Curtea de Apel Chişinău, iar unionistrul promite că nu va renunţa şi va merge până la CEDO dacă este nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe