18 persoane au murit in urma atacului asupra sectiei de politie din Xinjiang

O statie de militie din provincia chineza Xinjiang a fost atacata de persoane inarmate, care au luat ostatici si au ucis doi ofiteri de politie. Securitatea chineza a raspuns in forta, omorand 14 persoane , toate de etnie uigura
O statie de militie din provincia chineza Xinjiang a fost atacata de persoane inarmate, care au luat ostatici si au ucis doi ofiteri de politie. Securitatea chineza a raspuns in forta, omorand 14 persoane , toate de etnie uigura (Weibo)

Un grup de atacatori a asaltat o sectie de politie din provincia Xinjiang din China, ieri, 18 iunie, luand ostatici, ucigand doi ofiteri de politie si dand foc la cladire. Fortele de securitate chineze au raspuns tot cu forta. In urma aspunsului politiei, din grupul de atacatori au murit 14 persoane - toate fiind uiguri – implicate in atac si a fost ranita una.

Incidentul a avut loc in Hotan, un oras din coltul de sud-vest al Xinjiang, o regiune vestica slab populata. Hotan a facut parte din istoricul drum al matasii.

Mass-media controlata de stat din China a fost prima care a raportat incidentul, ceea ce se intampla de obicei intr-o incercare de a indruma alte relatari interne si internationale, iar detalii au continuat sa apara in mass-media chineza si pe bloguri.

Un rezident din Hotan a declarat pentru The Epoch Times: "Cateva zeci de uiguri au atacat politia. Ei au luat ostatici si au starnit incendiul. Nu sunt sigur care a fost motivul. Multi uiguri au fost ucisi de politie, eu nu sunt sigur exact cat de multi[au fost ucisi]."

Pe net, un blogger autointitulat "Saliu", a scris pe 18 iulie: "La ora 12, un coleg a auzit focuri de arma. Unii oameni care au venit inapoi in strada au spus ca ceva grav s-a intamplat. Au fost focuri de arma, sirene de politie si sirene de ambulanta peste tot. Am stiut ca ceva grav s-a intamplat, dar nu am avut nici o idee ce anume. Biroul nostru este situat foarte aproape de locul incidentului, la doar o plimbare de 10 minute."

Saliu a adaugat ca atmosfera din zona in ultimele zile a fost ciudata. "Am prezis ca ceva se va intampla", a scris bloggerul.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a acuzat in trecut "grupurile separatiste" de instigare la neliniste, dar nu a lansat nici un fel de detalii despre natura atacului de luni.

Majoritatea oamenilor care traiesc in Xinjiang sunt uiguri, un grup etnic turc care urmeaza Islamul sunnit. Acestia sunt supusi unor presiuni din partea autoritatilor comuniste chineze pentru a circumscrie cultura, limba, credinta si libertatea in tara lor.

PCC a incurajat migrarea etniei chineze Han in Xinjiang, in ceea ce spun criticii ca este o incercare de a marginaliza si a dilua cultura locala. Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent in 2009, intr-o serie de proteste si reactii violente.

Activisti uiguri si grupuri pentru drepturile omului au declarat ca Beijing-ul se face ca nu observa aceste izbucniri pentru a justifica reprimarea in continuare a dizidentilor uiguri si a pune in aplicare politici mai dure fata de populatia locala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe