15 soldati columbieni condamnati pentru ucideri extrajudiciare

Bogota, COLUMBIA: Ministrul apararii columbian Camilo Ospina (stanga) discutand cu generalul Mario Montoya in timpul unei ceremonii militare la 22 februarie 2006 la Bogota.
Bogota, COLUMBIA: Ministrul apararii columbian Camilo Ospina (stanga) discutand cu generalul Mario Montoya in timpul unei ceremonii militare la 22 februarie 2006 la Bogota. (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)

Procurorii columbieni spun ca un judecator a condamnat 15 soldati la aproape 30 de ani de inchisoare, dupa ce acestia au omorat in mod eronat doi frati identificati ca fiind rebeli.

Oficialii spun ca un capitan, trei subordonati si sase oameni listati au primit 30 de ani pentru planificarea si participarea la crimele din 2006 de la Medellin, al doilea oras al Columbiei.

Cinci soldati au fost si ei condamnati pentru 4 ani, fiecare pentru incercarea de acoperire a crimei.

Fratii, Arley si Yon Cardona, lucrau ca vanzatori de alimente in Medellin si au disparut pe 25 mai, 2006, in timp ce se intorceau de la o livrare. Corpurile lor au fost gasite a doua zi, la o morga, si identificati ca guerrille.

Grupurile de drepturile omului spun ca armata a ucis in mod regulat civili si i-a catalogat ca fiind rebeli pentru a umfla numarul de persoane ucise din randul acestora.

Raportorul special al O.N.U. pentru Executii Extrajudiciare, Philip Alston, un expert de prim rang al O.N.U. in problematica drepturilor omului, a descris recent ca aceasta practica este "o crima premeditata cu sange rece pentru profit”, dupa 10 zile de investigatie in iunie.

Alvaro Uribe, presedintele columbian, a concediat anul trecut peste 40 de ofiteri de armata, inclusiv trei generali, ca urmare a scandalului ce se raspandea. Cel mai mare comandant al armatei, generalul Mario Montoya, a demisionat.

Aceasta practica a fost demonstrata in octombrie, anul trecut, cand trupurile a 19 tineri care disparusera dintr-o suburbie a Bogotei au fost descoperite intr-o groapa comuna in nord-estul tarii. Civilii au fost declarati ca fiind rebeli ucisi in timpul luptelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe