Semnal de alarmă privind consumul de droguri în România. Expert: Cifrele pe 2024 se duc către 1,5 milioane de consumatori

(banyantreatmentcenter.com)
Andrei Popescu
24.04.2024

Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată drogurile se apropie de 1,5 milioane, în creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial al MAI, a declarat marţi, la Bistriţa, expertul şi analistul antidrog Cătălin Ţone, în cadrul unei conferinţe susţinute în faţa elevilor de la 17 unităţi de învăţământ din municipiu.

“Ministerul Afacerilor Interne a spus în anul 2023, la ultimul raport privind situaţia drogurilor în România, că cel puţin un milion de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri. Nu toţi sunt dependenţi, dar un milion au consumat şi eu vă spun că cifrele pe 2024 se duc undeva către un milion şi jumătate (...), aşadar un procent semnificativ de români a încercat deja drogurile”, a precizat Tone, citat de Agerpres.

De asemenea, Ţone a discutat despre iniţiativele legislative din domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri, susţinând că România are “cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european”:

“În România, lucrurile se mişcă; 2023 a fost anul conştientizării şi al deşteptării. Nu sunt lăudăros de felul meu, chiar uneori sunt limbă ascuţită, dar România are cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european. Sunt nu mai puţin de şase proiecte de lege, susţinute de către parlamentari, multe dintre ele au intrat deja în vigoare, au fost promulgate - Registrul traficanţilor, '2 Mai' -, care creează instrumente extraordinare pentru cei care aplică legea, atât în combatere, cât şi în prevenire”.

Totodată, expertul a subliniat importanţa înfiinţării de către statul român a centrelor de tratare a adicţiilor:

“Mai mult decât atât, există un proiect de lege, care va fi şi el cu siguranţă promulgat, sper să găsim şi banii, pentru înfiinţarea a opt centre regionale de tratare a dependenţei de droguri, ceea ce la ora actuală nu există la stat, decât la Câmpina, undeva, o secţie la un spital de psihiatrie, care de curând s-a deschis. Este nevoie de aceste spitale”.

Reamintim, în acest context, că rezultatele preliminare ale unui chestionar antidrog realizat recent de Instituţia Prefectului Municipiul Bucureşti, la care au răspuns peste 20.000 de elevi, arată că elevii sunt de acord cu introducerea unor măsuri de prevenţie în şcolile din Capitală.

Astfel, 60,2% dintre respondenţi sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în şcoli, iar 50% sunt de acord cu efectuarea periodică a analizelor de sânge în vederea depistării substanţelor în sânge, a transmis Prefectura Capitalei într-un comunicat de presă.

Datele obţinute de chestionar mai arată că o majoritate covârşitoare dintre elevi, 77,2%, consideră că introducerea cursurilor antidrog în programa şcolară ar fi foarte benefică pentru tineri.

Mai mult, 61% dintre cei peste 20.000 de elevi care au răspuns chestionarului consideră că persoanele care consumă substanţe interzise sunt mai degrabă persoane cu afecţiuni, nu infractori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor