In memoriam. Ioana Arnăuţoiu prezintă expoziţia „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – portrete de familii”

Se încarcă player-ul...

Comemorarea a 60 de ani de la procesele şi execuţiile participanţilor la rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara:  Ioana Voicu-Arnăuţoiu a organizat o expoziţie la Teatrul Naţional Bucureşti în care a expus vieţile transformate în drame şi tragedii a peste 100 de săteni implicaţi în rezistenţa anticomunistă din sudul Făgăraşului.

Aşa cum spunea un invitat în deschiderea vernisajului, Ioana Voicu-Arnăuţoiu „i-a căutat prin desişurile şi grotele pădurilor, în beciurile miliţiilor şi ale penitenciarelor, în tribunalele comuniste, pe cei executaţi, pe cei stinşi în închisori, în gropi comune şi în cimitire, pe supravieţuitori pe puţinul drum rămas chinuit, pentru a-i ‘condamna’ la neuitare”.

Expoziţia prezintă fotografiile şi documentele provenind, în cea mai mare parte, din arhiva CNSAS, precum şi fotografii din arhiva personală a Ioanei Voicu-Arnăuţoiu şi fragmente din cărţile şi albumele publicate începând cu anii ʼ90 referitoare la Grupul de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara, condus de Toma Arnăuţoiu.

„Oamenii ăştia s-au gândit să aibă o reacţie contra unui regim care voia să le înlăture credinţa, tradiţia şi mersul lucrurilor, aşa cum apucaseră ei. Iar satul acela era un sat în care exista un cămin cultural, exista o bibliotecă, exista dorinţa intelectualilor satului, învăţătorii şi preoţii, că să existe o dezvoltare a oamenilor şi o deschidere spre o modernitate în care România evoluase de la Unirea de după primul război mondial.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale