Ziua Drepturilor Omului: UNICEF cere adoptarea unui Pachet Minim de Servicii pentru copii în România

 Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România (Cosmin Baluta / UNICEF)

Poate părea de neînchipuit dar, până în 1989, singurele fiinţe pentru care drepturile omului nu erau recunoscute la nivel internaţional erau persoanele sub 18 ani - copiii - a notat doamna Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, la dezbaterea organizată la Camera Deputaţilor astăzi, 10 Decembrie 2014. "Ne aflăm azi aici pentru a discuta cu privire la drepturile copiilor din România şi pentru a sărbători 25 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Convenţiei privind drepturile copilului".

În textul Convenţiei s-a formulat pentru prima dată, faptul că şi copiii au drepturi de la naştere, aceleaşi cu cele ale adulţilor: dreptul la sănătate, la educaţie, la protecţie şi la egalitate de şanse – indiferent de gen, de situaţia materială, etnie, credinţă, dizabilităţi sau mediu de rezidenţă. Respectând principiile cuprinse în Carta Naţiunilor Unite şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia recunoaşte faptul că aceste drepturi reprezintă „fundamentul libertăţii, dreptăţii şi păcii în lume”.

Potrivit UNICEF, în ultimii 25 de ani, România, la fel ca alte ţări ale lumii, a realizat progrese impresionante şi importante în beneficiul copiilor. Acum, mai mult ca oricând, copiii trăiesc peste vârsta de cinci ani, cresc într-un mediu familial şi au acces la îngrijire medicală şi la educaţie. Chiar şi în decursul crizei economice, am fost martorii scăderii sărăciei în rândul copiilor din România, în timp ce majoritatea ţărilor bogate au înregistrat o creştere. În luna aprilie a acestui an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a fost reînfiinţată – semn important că România realizează faptul că e nevoie să acorde mai multă atenţie copiilor săi, astfel încât aceştia să se bucure azi de drepturile lor şi să asigure un viitorul mai bun pentru ţară.

"La nivel global, este recunoscut faptul că drepturile copilului constituie cheia prezentului şi viitorului. În câteva ore, pentru prima dată în istorie, un copil va primi Premiul Nobel pentru Pace. Malala Yousefzai, o tânără de 17 ani, şi Kailash Satyarthi primesc o recunoaştere a dedicaţiei şi luptei lor pentru drepturile copilului. Decizia Comitetului Nobel reprezintă o reafirmare binevenită a drepturilor fiecărui copil la educaţie, la o viaţă fără violenţă, exploatare sau abuz şi la exprimarea opiniei. Ne este astfel reamintit cât de puternică poate fi vocea unui om – adesea tânăr – atunci când este vorba de schimbarea lumii în care trăieşte.

Şi totuşi, ştim că recunoaşterea unui drept nu înseamnă neapărat şi respectarea lui. În România, progresul indicat de datele statistice naţionale ascunde adesea situaţia disperată a prea multor copii. Sunt copii părăsiţi pentru că trăiesc într-o comunitate săracă, în mediul rural; pentru că sunt de etnie romă; pentru că au dizabilităţi. Aproape 400,000 de copii nu frecventează şcoala în mod regulat; peste 320,000 de copii trăiesc în sărăcie cu nici doi euro pe zi; aproape 25% din copii nu au ce mânca, cu ce se îmbrăca sau încălţa; peste 60,000 de copii sunt separaţi de familiile lor", a adăugat reprezentantul UNICEF în România.

Drepturile copiilor devin realitate nu prin declaraţii, ci printr-un angajament politic susţinut. Puterea şi demnitatea unei ţări nu sunt asigurate cu bune intenţii, ci cu investiţii strategice.

Schimbarea societăţii se poate face nu numai prin vorbe de impact, ci şi prin acţiuni concrete însufleţite de astfel de vorbe.

La dezbaterea privind Drepturile Copilului organizată anul trecut s-a făcut un apel pentru interzicerea instituţionalizării copiilor cu vârstă de până la trei ani. În doar câteva luni, a luat naştere o iniţiativă parlamentară, care a fost susţinută şi adoptată. În urma acestei iniţiative, începând de anul viitor, aproape 700 de copii cu vârsta sub trei ani aflaţi în instituţii vor reveni treptat în mijlocul familiilor lor sau vor fi plasaţi în îngrijire de tip familial.

"Cu prilejul dezbaterii de azi, UNICEF România doreşte să lanseze un nou îndemn la acţiune. Facem apel la Parlament şi la Guvernul României să crească investiţia în copii şi să asigure o şi mai bună protecţie a drepturilor copiilor, aşa cum recomandă Comisia Europeană şi Parlamentul European. Pe baza experienţei noastre atât globale, cât şi locale, susţinem cu tărie adoptarea unui Pachet Minim de Servicii pe baza căruia copiii să poată fi protejaţi împotriva separării inutile de familiile lor, toţi copiii şi adolescenţii să poată merge la şcoală şi acumula toate cunoştinţele de care au nevoie în viaţă şi toţi copiii să aibă acces la asistenţa medicală primară şi preventivă.

Implementarea unui astfel de Pachet Minim de Servicii necesită implicarea cel puţin a unui asistent social, a unui asistent medical comunitar şi a unui consilier şcolar în fiecare comunitate; în plus, în comunităţile cele mai defavorizate, a unui mediator şcolar şi a unui mediator sanitar. Colaborând cu autorităţile şi partenerii de la nivel local, aceşti trei profesionişti pot identifica copiii vulnerabili şi familiile lor, pot determina care sunt nevoile lor şi cum îi pot ajuta de la caz la caz. Financiar, aceasta implică o investiţie modestă, ce poate fi asigurată de la bugetul de stat şi prin fondurile europene. Privind însă din altă perspectivă, avem toate dovezile că o astfel de investiţie poate îmbunătăţi rapid bunăstarea copiilor, dar şi viitorul României, pe termen lung", a mai susţinut doamna Sandie Blanchet.

România a fost una dintre primele ţări din lume care a ratificat Convenţia privind Drepturile Copilului. "Trebuie să continuăm eforturile noastre şi să ne asigurăm ca toţi copiii din România beneficiază de principiile sale şi că respectarea universală a drepturilor copiilor se află în topul priorităţilor de pe agenda publică. Acesta nu este un demers numai pentru UNICEF – necesită angajamentul tuturor partenerilor aflaţi aici de faţă, ca şi al multor altora: autorităţi centrale şi locale, Parlament, societate civilă, mass-media, sector privat, chiar şi familiile şi copiii înşişi. Dacă acţiunile noastre urmăresc tot ce e mai bun pentru copii, nu numai că asigurăm respectarea drepturilor lor, dar şi construim propriul nostru viitor", a conchis reprezentantul UNICEF în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne