Ziarul Cumhuriyet din Turcia şi Căştile Albe din Siria printre câştigătorii Premiului Nobel Alternativ

Un grup de voluntari din Siria, care a salvat mii de oameni de sub clădiri bombardate în timpul războiului civil ce răvăşeşte ţara arabă de aproape 6 ani, se numără printre câştigătorii Premiului Right Livelihood, a declarat joi fundaţia cu acelaşi nume care oferă premiul.
Membri ai grupului Căştile Albe salvează copii în urma unui atac aerian comis de forţe loiale preşedintelui Bashar al-Assad în cartierul al-Shaar din Alep, Siria, 2 iunie 2014.
Membri ai grupului Căştile Albe salvează copii în urma unui atac aerian comis de forţe loiale preşedintelui Bashar al-Assad în cartierul al-Shaar din Alep, Siria, 2 iunie 2014. (Captură Foto)

Organizaţia Apărarea Civilă Siriană, cunoscută şi sub numele de Căştile Albe, a împărţit premiul cu Mozn Hassan, o feministă egipteană şi o activistă pentru drepturile omului, şi cu rusoaica Svetlana Gannuşkina, care organizează campanii pentru drepturile migranţilor şi refugiaţilor. Cel de-al patrulea câştigător a fost ziarul independent Cumhuriyet din Turcia.

“Ei vin după ce au căzut bombele şi eliberează oamenii de sub ruine, dintre dărâmăturile caselor care au fost bombardate”, a declarat Ole von Uexkull, director executiv al Right Livelihood Award Foundation, despre organizaţia Căştile Albe.

“Mulţi din Siria consideră că, atunci când va exista un acord de pace, Căştile Albe vor fi cei care îi vor ajuta să reconstruiască ţara din ruine”.

Premiul este uneori cunoscut sub numele de Premiul Nobel Alternativ al Suediei. Cei patru câştigători vor împărţi suma de 3 milioane de coroane suedeze (352.000 de dolari).

Svetlana Gannuşkina a primit acest premiu pentru eforturile depuse în vederea susţinerii drepturilor omului pentru refugiaţi şi expulzaţi, precum şi pentru promovarea unei toleranţe tot mai mari între diverse grupuri.

Juriul a recunoscut meritele lui Mozn Hassan şi ale organizaţiei Nazra pentru studii feministe în afirmarea egalităţii şi drepturile femeilor într-un context în care acestea sunt obiectul violenţei, abuzului şi discriminării, conform Agerpres.

Nu în ultimul rând, ziarul turcesc Cumhuriyet a primit acest premiu pentru că practică jurnalismul de investigaţie şi contribuie la promovarea libertăţii de expresie în ciuda mediului tot mai dificil pentru desfăşurarea profesiei de jurnalist în Turcia, care a fost caracterizat în ultimii câţiva ani prin opresiune, cenzură, încarcerări şi ameninţări cu moartea la adresa jurnaliştilor, în special a celor din opoziţie şi a celor care îndrăznesc să publice lucruri care nu se conformează politicii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe