Zgonea: Moţiunea de cenzură va fi dezbătută luni, după europarlamentare

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au hotărât, luni, că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc luni, 26 mai, adică după alegerile europarlamentare, a informat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că Birourile Permanente reunite au luat această decizie, luni, cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

Valeriu Zgonea a afirmat că la şedinţa Birourilor Permanente reunite de luni au fost prezenţi membrii PSD, PC şi UNPR.

Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii!" a fost iniţiată de PNL, fiind semnată şi de parlamentari din opoziţie.

PNL a depus moţiunea la Parlament marţi. Conform Regulamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

După unele ezitări, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au convocat Birourile permanente reunite marţi, însă şedinţa nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentării şi dezbaterii acesteia a fost amânată pentru următoarea şedinţă.

Viceliderul Grupului deputaţilor PNL, Răzvan Mironescu, a declarat că şedinţa conducerii celor două Camere ale Parlamentului a fost convocată cu numai două ore înainte, fiind imposibilă mobilizarea membrilor celor două foruri pentru a asigura cvorumul.

Birourile permanente s-au reunit din nou astăzi.

Conform Regulamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii, iar dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la dată când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Potrivit prevederilor legale, iniţiatorii moţiunii solicitau ca plenul reunit al Camerelor să fie convocat luni pentru citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul asupra acesteia să aibă loc joi.

PNL a cerut public reprezentanţilor conducerii celor două Camere, în principal celor ai PSD, ca citirea moţiunii să figureze luni pe ordinea de zi a parlamentului: "Cerem public reprezentanţilor majorităţii parlamentare, PSD în principal, în conducerea celor două Camere să respecte Constituţia, legile şi să pună pe ordinea de zi de luni a Camerei şi Senatului citirea moţiunii de cenzură", a declarat liderul PNL Crin Antonescu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Crin Antonescu a arătat că iniţierea moţiunii de cenzură este un act elementar de democraţie, subliniind că acest lucru s-a respectat în cei 25 de ani de democraţie din România, indiferent de majoritatea parlamentară.

Liderul PNL a subliniat faptul că luni expiră cele cinci zile, potrivit legii, în care trebuie să aibă loc citirea moţiunii de cenzură.

În replică, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea au afirmat că plenul reunit va fi convocat abia după alegerile europarlamentare, cel mai probabil în 26 mai.

Amânarea moţiunii

În opinia liberalilor, prelungirea termenului la care ar trebui discutată moţiunea nu este un lucru întâmplător. Vicepreşedintele PNL, Marian Petrache, coordonatorul campaniei liberalilor pentru europarlamentare, susţine că social-democraţii se tem de o dezbatere, din cauza efectului pe care l-ar putea produce la alegeri.
Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL, a insistat, miercuri, că moţiunea de cenzură iniţiată de liberali să fie prezentată luni în plenul celor două Camere ale Parlamentului şi a solicitat PSD şi şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să respecte prevederile Regulamentului.

„S-au gândit ei cum să mai facem o şmecherie, hai repede să convocăm, profităm de faptul că e marţi ora 18.00, că au început să plece toţi, că le-am zis că nu facem Birou şi acum ne răzgândim şi facem repede pe picior. Asta nu este parlamentarism, e o şmecherie tipic pesedistă", a declarat Pocora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne