Zeci de mii de imigranţi africani pregătesc 'un salt' în Europa (revista presei spaniole)

O ambarcaţiune plină  cu imigranţi nord-africani în Marea Mediterană.
O ambarcaţiune plină cu imigranţi nord-africani în Marea Mediterană. (- / AFP / Getty Images)

Zeci de mii de imigranţi africani pregătesc un 'salt' în Europa prin enclavele spaniole din Maroc, Ceuta şi Melilla, victimele ETA au denunţat organizaţia separatistă bască în faţa TPI pentru genocid, iar Elveţia tensionează şi mai mult relaţiile cu Uniunea Europeană, urmărind să le blocheze intrarea croaţilor, scriu luni cele mai importante cotidiene spaniole.

30.000 de imigranţi proveniţi din ţările subsahariene pregătesc saltul în Europa prin Ceuta şi Melilla, în vreme ce încercările anterioare de intrare pe continent provoacă lipsă de stabilitate şi alertă socială, scrie cotidianul El Pais. Trecerea gardului de la frontierele celor două enclave spaniole din Maroc constituie 'singura alegere fără costuri economice' pentru imigranţi, întrucât mafiile le cer acestora până la 3.000 de euro pentru a ajunge pe o ambarcaţiune precară care să treacă marea, mai arată cotidianul spaniol.

Victimele terorismului denunţă organizaţia separatistă bască ETA în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru genocid, anunţă cotidianul El Mundo. Purtătorii de cuvânt ai acestora susţin că delictele şi crimele ETA 'nu se pot prescrie, întrucât constituie un atac sistematic împotriva populaţiei civile', după 858 de omucideri şi 200.000 de persoane forţate să se exileze, se mai arată pe prima pagină a publicaţiei citate.

Elveţia aduce mai multe tensiuni în disputele cu Uniunea Europeană odată cu blocarea accesului croaţilor. Cotidianul La Vanguardia consideră că efectul referendumului care a avut loc cu puţin timp în urmă este că imigranţii din Croaţia nu vor putea primi drept de reşedinţă. În plus, un alt referendum, organizat în mai, cu privire la salariul minim - echivalentul a 3.300 de euro - ar putea complica şi mai mult situaţia.

Procuratura va obliga predarea a 25% din ore în spaniolă în şcolile din Catalonia, odată cu anul şcolar care începe în toamnă, relatează cotidianul La Razon. Publicaţia ajunge la concluzia că procuratura va lua măsuri împotriva autorităţilor guvernului regional catalan dacă se confirmă decizia Tribunalului Suprem, şi va putea în acelaşi timp să înceapă procedurile pentru punerea sub acuzare pentru nesupunere.

Cotidianul ABC scrie luni pe prima pagină a ediţiei tipărite despre ciudatele călătorii ale familiei fiului lui Jordi Pujol, un cunoscut lider naţionalist catalan. În aceste călătorii, susţine cotidianul spaniol, ar fi vorba despre faptul că doi dintre fiii fostului şef al guvernului regional catalan au fost în anumite locuri şi la anumite date concomitent cu oameni de afaceri care aveau exact aceleaşi nume. Aceştia, oameni de afaceri cu acelaşi nume, ar administra averi considerabile în Spania, mai scrie cotidianul spaniol citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe