Wolfgang Schäuble îl susţine pe Jean-Claude Juncker în scandalul LuxLeaks

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble.
Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble. (GEOFF ROBINS / AFP / Getty Images)

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble i-a luat joi apărarea noului preşedinte al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care este criticat pentru presupusul rol într-un amplu sistem de evaziune fiscală creat în favoarea multinaţionalelor în perioada când el era premier al Luxemburgului, relatează Reuters.

Juncker, care a fost prim-ministru al Luxemburgului timp de aproape două decenii şi a activat şi ca ministru de finanţe timp de 14 din acei ani, şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat, în urma dezvăluirilor că ţara sa a semnat acorduri cu 340 de companii care le-au permis să evite taxele.

'Această practică este deranjantă, dar să facem din ea acuzaţii personale? Nu a fost nicio încălcare a niciunei legi. Acelaşi lucru s-a făcut şi în alte ţări', a declarat Schauble la RBB Inforadio.

Schauble a făcut apel la UE să încerce să îmbunătăţească schimbul de informaţii privind astfel de reguli fiscale.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a refuzat ferm miercuri să fie prezentat drept 'prietenul marilor capitaluri', după dezvăluirile privind amplul sistem de evaziune fiscală creat în favoarea multinaţionalelor în perioada când el era premier al Luxemburgului.

'Nu mă prezentaţi ca cel mai bun prieten al marilor capitaluri, marile capitaluri au prieteni şi mai buni în această încăpere', a spus Juncker, venit să ofere explicaţii în Parlamentul European privind scandalul LuxLeaks.

Juncker, aflat sub presiunea presei şi a eurodeputaţilor după dezvăluirile publicate de 40 de instituţii media săptămâna trecută, a avut două apariţii surpriză în cursul zilei de miercuri, prima în faţa jurnaliştilor, iar apoi în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Bruxelles.

El a reiterat că practica 'declaraţiei anticipate' ('tax ruling'), care permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată situaţia sa de administraţia fiscală a unei ţări pentru a plăti cele mai mici taxe posibile, este răspândită în Uniunea Europeană.

'Nu-mi cer scuze pentru ce am putut face pentru ţara mea', a spus Juncker. Însă 'nu am dat niciodată instrucţiuni în legătură cu vreun dosar', a dat el asigurări, precizând că administraţia fiscală acţionează în mod independent în Marele Ducat.

Anterior, în cadrul unei declaraţii pentru presă, Juncker a negat 'orice conflict de interese'. 'Am spus că executivul european va lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale. Vreau ca întreaga lume să ştie că nu sunt vorbe în vânt, ci reflectă intenţia Comisiei', a declarat el.

Juncker a anunţat că va propune o lege europeană care să prevadă un schimb automat de informaţii în privinţa acordurilor fiscale cu companiile.

'Nu sunt arhitectul' sistemului de taxare din Luxemburg, 'însă sunt politic responsabil', a subliniat cel care a fost premier al Marelui Ducat între 1995 şi 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe