Vosganian: CNH trebuia restructurata inainte ca Romania sa intre in UE

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Romania va discuta cu Comisia Europeana in privinta stergerii datoriilor Companiei Nationale a Huilei, care trebuia restructurata inainte ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene, iar producatorul de huila ar fi fost rentabil daca nu avea datorii, a declarat, duminica, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la deschiderea Forumului Energetic FOREN.

El nu oferit detalii privind discutiile cu Comisia Europeana.

"Romania are carbune pentru productia de energie pentru cel putin un secol. (...) Imi pare rau ca nu am rezolvat aceasta problema inainte de a fi membri UE, acum am fi putut sa revitalizam CNH, care daca nu avea datorii era rentabila", a spus Vosganian.

Guvernul are in vedere si restructurarea ELCEN Bucuresti si a centralelor Mintia si Paroseni.

El a adaugat ca Termoelectrica "devine extrem de interesanta", in conditiile in care compania are in vedere atragerea de parteneri pentru constructia unor unitati noi la centralele de la Braila, Borzesti, Doicesti si Galati.

"Sutem la jumatatea drumului, dar am dovedit ca aceste unitati sunt atractive. De altfel, miercuri se va semna parteneriatul (cu Enel si E.ON, n.r.) pentru termocentrala de la Braila, iar in aceasta vara vom finaliza si celelelta trei. Urmeaza ELCEN si va trebui sa gasim o formula pentru Mintia si Paroseni, fara acestea doua va fi dificil sa relansam CNH", a spus Vosganian.

Referindu-se la criza financiara internationala, ministrul a afirmnat ca Romania ramane atractiva pentru investitiile straine pe termen lung si chiar a progresat.

"In sase luni, Romania, chiar daca unele agentii de rating considerau Romania ca una dintre cele mai vulnerabile tari, a reusit sa evite riscurile, ba chiar in anumite componente, precum deficitul de cont curent, a inregistrat progrese. Romania ramane atractiva si perspectivele investitionale continua sa fie stabile ca expectanta pe termen lung", a mai spus Vosganian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne