Virajul către stânga al Olandei periclitează planurile de austeritate ale lui Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Andreas Rentz/Getty Images)

Cu doar două săptămâni înainte de alegeri, socialiştii olandezi conduc în sondajele de opinie. Dacă vor câştiga euroscepticii lui Emile Roemer - supranumit 'Roemer Hood' -, cancelarului german Angela Merkel îi va fi şi mai greu să impună în Europa planurile său de austeritate, apreciază cotidianul Die Welt.

Olanda şi Germania împărtăşesc adesea aceleaşi interese. Acest lucru este firesc, în măsura în care mare parte a exporturilor Olandei ajung la vecina sa de la Est. De aceea atât guvernul, cât şi diplomaţii de la Haga se străduiesc să menţină o relaţie bună cu Berlinul.

Acest lucru s-ar putea însă schimba în curând. Pe 12 septembrie olandezii îşi vor alege noul parlament, iar Partidul Socialist (PS), cu rădăcini în mişcarea maoistă şi care a fost finanţat mai demult de China, conduce în sondajele de opinie, având posibilitatea de a obţine 35 din cele 150 de locuri din parlament. Pe locul secund ar urma să se claseze liberalii actualului premier Mark Rutte, cu 32 de locuri.

Dacă euroscepticii lui Roemer vor câştiga majoritatea, cancelarului Merkel îi va fi tot mai greu să îşi găsească în cadrul UE parteneri de încredere pentru politica sa de austeritate. Până acum, sub premierul liberal Mark Rutte, Olanda a susţinut direcţia pe care a încercat să o impună Germania. Însă guvernul minoritar al acestuia a fost răsturnat de la putere în primăvară, când populistul de dreapta Geert Wilders, care îl 'tolera' pe Rutte, nu a dorit să sprijine măsurile de austeritate.

Aceeaşi poziţie o adoptă acum şi liderul de stânga Emile Roemer. Într-un interviu pentru cotidianul olandez 'Financieel Dagblad' el declara că, în cazul în care Olanda va depăşi din nou limita de deficit impusă de UE, el nu va permite plata niciunei penalităţi. 'Numai peste cadavrul meu', a subliniat el teatral. Revista 'Quote' a preluat această idee şi a publicat pe copertă o imagine reprezentându-l pe Roemer drept criminal feroce, înarmat cu o drujbă şi stropit din cap până în picioare cu sânge. Fondatorul 'Quote', Jort Kelder, este prieten cu Rutte şi consideră SP o ameninţare la adresa stabilităţii ţării. Pentru mulţi olandezi însă acest timp de confruntare politică depăşeşte limitele.

Spre deosebire de alte state membre ale zonei euro, Olanda încă stă bine, regatul numărându-se printre cele mai bogate ţări din Europa. Însă şi acolo, ca aproape peste tot în lume, sute de mii de proprietari au suferit pierderi considerabile de pe urma crizei care a dus la o prăbuşire a preţului locuinţelor. Boom-ul economic din anii '90 a dus la formarea unei bule imobiliare: prea mulţi cetăţeni obţineau prea uşor împrumuturi prea mari raportate la garanţiile pe care le prezentau.

Odată ajuns la putere, Roemer vrea să pună capăt politicii de austeritate reprezentate la nivel european de cancelarul Merkel şi premierul Rutte. 'Acum trebuie să investim. Statul trebuie să dea un impuls', a declarat el la debutul campaniei sale electorale. Pactul fiscal pentru care Merkel s-a zbătut atât va fi pe viitor ignorat de Roemer.

Asociaţiile patronale sunt intrigate de avântul SP în sondaje. 'Programul lor electoral este o catastrofă pentru Olanda', spune Bernhard Wientjes, şeful asociaţiei VNO-NCW. El consideră că majorarea salariului minim, pentru care pledează SP, ar avea un impact negativ asupra companiilor şi exporturilor ţării şi nu va face decât să ducă la desfiinţarea de locuri de muncă.

Şi în rândurile asociaţiei pentru întreprinderi mici şi mijlocii MKB planurile lui Roemer sunt primite cu scepticism. 'El spune că trebuie să se facă investiţii. Nu spune însă cine ar trebui să le plătească. Companiile şi consumatorii sunt cei care vor scoate banii din buzunar', a avertizat preşedintele MKB Hans Biesheuvel.

Oficiul de stat pentru planificare CPB estimează că planurile SP vor duce la o majorare a puterii de cumpărare, însă vor determina şi o desfiinţare a jumătate de milion de locuri de muncă. Roemer intenţionează să majoreze impozitele pentru cei cu venituri mari, precum şi pentru concernele multinaţionale precum Shell, Unilever sau Philips. Astfel de măsuri i-au atras porecla de 'Roemer Hood', deoarece, asemeni legendarului Robin Hood, şi el vrea să ia de la bogaţi şi să dea la săraci.

De altfel, glume se fac şi pe seama logo-ului campaniei sale - o roşie cu o stea galbenă în mijloc. 'Răscoala roşiilor', titrează în ediţia de joi şi cotidianul economic Financial Times Deutschland, care scrie despre Roemer că 'el conduce răscoala celor care doresc să prezerve vechea Olandă, care apără patria de eurocraţi, de rechinii financiari ai băncilor, de corupţii care sug banii din statele aflate în criză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe