UPDATE- Scandalul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" ia amploare

Şedinţă de guvern, miniştrii în guvernul Ponta, Palatul Victoria, Radu Stroe
Şedinţă de guvern, miniştrii în guvernul Ponta, Palatul Victoria, Radu Stroe (Epoch Times România)

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, inspector principal Alexandru Nicuale, a fost supendat din funcţie pe perioada desfăşurării anchetei solicitate de Ministrul de Interne pentru investigarea modului în care a acţionat poliţia în cadrul scandalului de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu."

Ministerul de Interne a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în legătură cu incidentele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", a declarat vineri seara ministrul Radu Stroe, într-un interviu televizat. Poliţiştii au fost acuzaţi că au bruscat un părinte în timpul busculadei de la liceu, iar purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost învinuit că ar fi transmis informaţii parţial eronate despre motivul prezenţei poliţiştilor la liceu.

"Eu am dispus deja la IGPR să se facă o anchetă pe cele două situaţii. (...) A fost o busculadă, una singură a fost cu un părinte şi nu e în regulă că s-a întâmplat, pentru că omul ăla nu era venit chiar de pe câmp, era acolo pentru copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a acţionat prea dur, cine n-a acţionat în momentul oportun. Cu purtătorul de cuvânt, la fel. El e tânăr, a avut o bâlbă cu privire la tribunal. E limpede că a fost o greşeală. Eu spun că toţi putem greşi la un moment dat mai mult sau mai puţin. Chestiunea este că noi, pe terenul nostru, al MAI şi al Poliţiei vom încerca să lămurim foarte scurt lucrurile", a declarat Radu Stroe.

Poliţiştii au ajuns vineri la Liceul "Dimitrie Bolinteanu", cu misiunea de a-i urca în autocare pe elevii ce urmau să iasă de la ultima probă a examenului de bacalaureat şi de a-i duce la audieri, spre nemuţumirea părinţilor care îşi aşteptau copiii să iasă din sălile de examinări. Pe fundalul tensiunii create, spiritele s-au încins, au izbucnit huiduieli, iar la intrarea autocarului în curtea liceului s-au iscat altercaţii între părinţi şi poliţiştii acuzaţi de abuz în serviciu.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, acum anchetat, a declarat că poliţiştii au mers la liceu pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere, emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală. Acesta a afirmat că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

Ulterior însă, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu, a declarat că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vor fi audiaţi cei 250 de elevi care au susţinut examenul de bacalaureat (nu musai pentru a-i urca pe loc în autocare, cum rezulta din declaraţiile purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, investigat pentru că a gafat). El a mai declarat că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere: "Ar fi circulat teoria că Tribunalul Bucureşti ar fi emis mandate de aducere, lucru neprocedural. Au existat procese verbale de citare", a declarat Bogdan Staicu.

Autocarele au plecat fără cei 100 de elevi pentru care ar fi existat mandate de aducere, dacă e să i se dea crezare purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei care este acum investigat. Doar 20 de elevi au acceptat vineri să meargă la poliţie pentru a da declaraţii.

Nu s-a renunţat la investigaţii, cum afirmă presa, declară Bogdan Staicu. Fiind foarte mulţi elevi care trebuie audiaţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

Faptul că vineri nu s-a mai dat curs mandatelor de aducere (care nu există?), este atribuit intervenţiilor televizate ale lui Victor Ponta care a afirmat că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.

Declaraţiile Parchetului, acuzat că a cedat la presiuni politice, sunt neutre:

"Au venit mai multe autocare pentru cazul în care elevii ar fi acceptat să fie azi audiaţi. S-a renunţat la audierile de la DGA, se vor face toate la Poliţia Capitalei. Nu s-a renunţat la audieri din cauza acestei intervenţii; s-au făcut procese verbale de audiere pentru cei care nu au vrut astăzi să fie audiaţi", a declarat Bogdan Staicu, întrebat de jurnalişti despre rolul pe care l-a avut intervenţia premierului în evoluţia audierilor elevilor de la Bolintineanu privind frauda de la BAC.

Comunicatul de presă al Parchetului, lansat vineri pentru a clarifica nelămuririle şi acuzele, sună sec şi neconcludent. Îl redăm:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti clarificări cu privire la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii, în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucureşti.

Referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări, deoarece un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora.

Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire la eventuale încălcări ale normelor procedurale sau a sesizării Inspecţiei Judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne