UNICEF face apel pentru copiii si femeile din Coasta de Fildes

UNICEF avertizeaza ca, daca izbucnesc luptele in Coasta de Fildes, este foarte probabil ca copiii sa fie separati de familiile lor si recrutati ca si soldati.
UNICEF avertizeaza ca, daca izbucnesc luptele in Coasta de Fildes, este foarte probabil ca copiii sa fie separati de familiile lor si recrutati ca si soldati. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) face apel la strangerea a peste 20 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor vital zecilor de mii de femei si copii afectati de criza post-electorala din Coasta de Fildes. Fondurile vor sustine operatiunile umanitare in regiune pentru urmatoarele 3 luni.

ONU sustine ca crizele politice si umanitare ce se desfasoara in Coasta de Fildes sunt asteptate sa afecteze aproximativ 2,5 milioane de oameni.

Intre cei care au nevoie de ajutor se numara 450.000 de refugiati interni in Coasta de Fildes si altii 150.000 care sunt asteptati sa se refugieze in cinci tari invecinate. Aproximativ 23.000 de refugiati s-au deplasat deja in Liberia.

Dar ONU avertizeaza ca alte cateva mii de cetateni ai tarii vor cauta probabil adapost in Guinea, Mali, Burkina Faso si Ghana daca situatia se inrautateste si razboiul civil erupe din nou in Coasta de Fildes.

UNICEF sustine ca apa curata, adapostul si alimentele sunt cele mai presante nevoi pentru refugiatii interni, pentru refugiatii externi si membrii comunitatilor gazda — acestea pe langa serviciile de protectie, sanatate si educatie.

Purtatoarea de cuvant a UNICEF Marixie Mercado sustine ca prioritatea agentiei este aceea de a se asigura ca copiii primesc apa curata pentru baut, conditii igienice pentru trai, nutritie adecvata si servicii pentru ingrijirea sanatatii.

De asemenea, agentia sustine ca exista in prezent regiune epidemii de pojar, meningita si febra galbena.

Mercado sustine ca UNICEF lucreaza cu alte agentii pentru a oferi educatie, bunuri pentru gospodarii, apa si conditii igienice pentru cei care au trecut granita in Liberia. Ea sustine ca agentia este pregatita sa faca la fel daca oamenii vor trece granita in alte tari invecinate.

UNICEF estimeaza ca 40% din populatia afectata in Coasta de Fildes va fi in nord, o regiune deja slabita de un deceniu de instabilitate.

Precum in toate situatiile de conflict, copiii sufera cel mai mult. Ultimele date oferite de un sondaj desfasurat anul trecut in 8 regiuni din nordul si vestul tarii indica faptul ca 12% dintre copiii sufera de malnutritie acuta.

O alta problema importanta este protectia. UNICEF sustine ca femeile si copiii sunt in special vulnerabili la violenta sexuala, prostitutie si exploatarea muncii in zonele de conflict.

Daca ar izbucni luptele in Coasta de Fildes, UNICEF avertizeaza ca este foarte probabil ca copiii sa fie separati de familiile lor si recrutati ca si soldati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe