Un supravieţuitor în masacrul din Dhaka (Bangladesh)

Voluntari civili ajută la operaţiunlie de salvare după ce o clădire cu opt etaje s-a prăbuşit în Dhaka, capitala Bangladeshului, 24 aprilie 2013.
Voluntari civili ajută la operaţiunlie de salvare după ce o clădire cu opt etaje s-a prăbuşit în Dhaka, capitala Bangladeshului, 24 aprilie 2013. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Prăbuşirea unei clădiri la marginea oraşului Dhaka din Bangladesh acum 17 zile s-a soldat cu numeroase victime, numărul lor ajungând deja la 1.033, raportează vineri ediţia online a Daily Star.

În mod miraculos, astăzi a fost scoasă de sub dărâmături o femeie pe nume Reshma, care a supravietuit după ce a petrecut 408 ore sub zidurile prăbuşite ale clădirii "Rana Plaza". Unul dintre salvatori care săpa prin moloz a auzit gemetele şi a intervenit imediat pentru a o scoate. Femeia este aproape nevătămată. Imediat i s-a dat hrană şi apă şi s-au oprit maşinile care lucrau în ruinele clădirii prăbuşite. Pompierii au raportat că femeia ar fi reuşit în mod surprinzător să reziste graţie apei şi alimentelor care au fost introduse printre resturile clădirii în primele zile ale dezastrului, când au fost scoase afară sute de oameni vii. Aceasta este o poveste cu un final fericit în tragedia Dhaka.

Însă în această dimineaţă, salvatorii au extras o duzină de corpuri de sub molozul de la "Rana Plaza", unde există încă un număr necunoscut de corpuri ale persoanelor dispărute.

O sursă din armată a declarat că săpăturile au ajuns la ieşirea de la parterul clădirii, unde s-au adunat mulţi muncitori de la primele semne de deteriorare a clădirii. „Multe dintre cadavre au fost recuperate în ultimele zile de sub scări unde, probabil, au căutat adăpost", a declarat generalul Azmal Kabir, care conduce o echipă de ingineri implicată în evacuare. Se pare că uşile palatului erau închise la data colapsului.

Între timp, continuă dificila recunoaştere a corpurilor, care sunt într-o stare avansată de descompunere după 17 zile. Până în prezent au fost îngropaţi în morminte comune peste 150 de corpuri, în timp ce peste 100 de cadavre sunt în aşteptare pentru a fi identificate prin examinarea ADN-ului.

Firme precum Corte Inglés, Mango, Primark, Benetton, Bon Marche şi Joe Fresh au recunoscut că în clădire se produceau haine pentru mărcile lor. Nu a fost însă singurul accident din sectorul textil - în ultimii şapte ani peste 700 de lucrători şi-au pierdut viaţa confecţionând cămăşi, blugi şi geci pe care le poartă lumea în Occident, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Forumului pentru Drepturi, un grup american care apără drepturile lucrătorilor. Oamenii de afaceri din Bangladesh îi tratează pe lucrători ca pe sclavi, iar firmele străine nu se preocupă de costurile de producţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe