Un submarin japonez andochează în Filipine pe fondul tensiunilor din China

Asia strânge rândurile împotriva Chinei
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

Un submarin japonez a cerut găzduirea într-un port în Filipine, prima vizită de acest gen în 15 de ani, duminică, într-o iniţiativă care marchează creşterea cooperării militare a celor două ţări, pe fondul tensiunilor declanşate de pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Unul dintre cele mai noi şi cele mai mari submarine ale marinei japoneze a fost escortat în fosta bază US Navy la Golful Subic de două distrugătoare japoneze aflate într-un tur al Asiei de Sud-Est.

"Acesta este doar un exerciţiu, iar obiectivul principal este acela de a instrui ofiţerii," a declarat reporterilor un căpitan al Forţei Maritime de Auto-de apărare a Japoniei, Hiroyuki Yoshino.

"Nu avem nici un mesaj către nici o ţară", a spus el, adăugând că vizitele navelor au avut ca scop creşterea încrederii între Japonia şi Filipine.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, pe unde se tranzitează anual aproximativ 5 trilioane de dolari din comerţul naval. Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam şi Taiwan au de asemenea revendicări în zonă.

Japonia şi China au, de asemenea, pretenţii teritoriale contradictorii asupra insulelor din Marea Chinei de Est. După creşterea agresivităţii Chinei din ultimii ani, Japonia îşi sporeşte prezenţa în Marea Chinei de Sud prin trimiterea mai multor nave şi avioane către aliaţii din Asia de Sud-Est, precum Vietnam şi Filipine.

Filipinele şi Statele Unite ale Americii au început manevrele militare luni, inclusiv simularea recuceririi unei insule confiscate de către un inamic imaginar în Marea Chinei de Sud, un exerciţiu ce va scoate, probabil, China din sărite.

Japonia a oferit ajutor Filipinelor care încearcă să sporească monitorizarea incidentelor din Marea Chinei de Sud prin închirierea a trei avioane de supraveghere, TC-90. Tranzacţia ar putea fi finalizată la sfârşitul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe