Un om de ştiinţă chinez a fost arestat în timp ce vroia să fugă din SUA cu secretele spaţiale

Clădirea 2101 va servi drept sediu al Staţiei de Cercetare Langley de la NASA. FBI-ul investigheaza un cetăţean chinez şi un fost angajat la Langley, care se pare că încerca să transmită secrete militare Chinei.
Clădirea 2101 va servi drept sediu al Staţiei de Cercetare Langley de la NASA. FBI-ul investigheaza un cetăţean chinez şi un fost angajat la Langley, care se pare că încerca să transmită secrete militare Chinei. (NASA / Sean Smith)

Agenţi federali americani au arestat sâmbătă un om de ştiinţă chinez pentru că nu a declarat diverse dispozitive de stocare a datelor, după ce s-a îmbarcat într-un avion spre Beijing.

Fost prestator de servicii către NASA, Bo Jiang, a fost concediat de către Centrul de Cercetare Langley săptămâna trecută, după ce agenţia a identificat luna aceasta "o potenţială breşă de securitate" şi a raportat-o forţelor de ordine.

FBI a deschis o anchetă să afle dacă Jiang a încălcat Actul de Control al Exporturilor de Arme atunci când a fost prins la aeroportul Dulles Internaţional, în Washington, cu un bilet, doar dus, către China.

În rechizitoriu se specifica că Jiang declarase unele bunuri, cum ar fi telefonul său mobil şi computerul, dar o percheziţie a dezvăluit faptul că el avea de asemenea asupra sa un al doilea laptop, o cartelă SIM, precum şi un hard disk. A fost acuzat de mărturie mincinoasă în faţa unui anchetator.

Parlamentarul senior, republicanul Frank Wolf, care supraveghează finanţările NASA, a declarat luni într-o conferinţă de presă că este îngrijorat de faptul că Jiang este spion chinez şi că a avut acces la codul sursă pentru tehnologia de imagistică utilizată de NASA pentru programele spaţiale de apărare precum şi pentru „vehiculele aeriene fără pilot şi alte tehnologii aerospaţiale/aeronautice”.

„Această informaţie ar putea avea aplicaţii militare semnificative pentru Armata de Eliberare a Poporului Chinez”, a declarat republicanul Wolf.

„Deşi nu vom şti natura informaţiilor de pe hard disk-uri până când FBI-ul nu le investighează complet, ştim că domnul Jiang a dus în trecut în China informaţii sensibile pe care el nu ar fi avut voie să le ia de la Langley”.

Wolf a cerut o anchetă amănunţită, inclusiv mai multe informaţii despre cetăţenii chinezi care lucrează la laboratoarele de cercetare din SUA şi au acces la informaţii sensibile.

Într-un incident similar, un angajat al forţelor de apărare SUA din Hawaii a fost arestat săptămâna trecută pentru că a oferit informaţii clasificate unei femei din China cu care era implicat sentimental, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe