Un oficial spaniol le sugerează românilor din Spania să aibă lideri capabili să îi reprezinte

Steagul Spaniei
Steagul Spaniei (Jorge Guerrero / AFP / Getty Images)

Directorul general pentru imigraţie al Guvernului Comunităţii Autonome Madrid a afirmat că este importantă o mai bună organizare a comunităţii româneşti din Spania în sensul existenţei unor lideri capabili să o reprezinte în dialogul cu autorităţile spaniole.

Pablo Gomez Tavira s-a numărat printre participanţii la cea de-a şasea ediţie a Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”, organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 10-11 martie, la Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Spania.

Şi Ion Vîlcu, ambasadorul României în Spania, a făcut referire la necesitatea unei mai bune coeziuni şi organizări a comunităţii româneşti din acest stat, subliniind oportunitatea desfăşurării unor astfel de conferinţe în vederea identificării problemelor cu care se confruntă aceasta.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac a subliniat responsabilitatea românilor de peste hotare de a se implica mai mult în promovarea propriilor interese în statele în care locuiesc, îndemnându-i să solicite constant sprijinul statului român pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă. De asemenea, Eugen Tomac a precizat nevoia unei mai bune organizări într-un mediu asociativ reprezentativ, atât în relaţia cu statul român, cât şi în relaţia cu autorităţile statelor gazdă, reiterând deschiderea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de a continua această formă de dialog şi cu românii din alte state.

La rândul lor, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Spania au salutat iniţiativa desfăşurării conferinţei şi au subliniat, în faţa oficialilor români prezenţi la dezbateri, necesitatea acordării de finanţări pentru diverse proiecte şi programe privind păstrarea identităţii lingvistice a celei de-a doua generaţii de cetăţeni români rezidenţi în Spania. De asemenea, participanţii au apreciat drept oportun proiectul privind votul prin corespondenţă, acesta facilitând exercitarea acestui drept de către românii de pretutindeni.

Conferinţa „Şanse egale într-o Europă unită” se înscrie în seria de dezbateri lansată de DRP în anul 2010 în scopul identificării şi soluţionării problemelor întâmpinate de cetăţenii români din Spania şi Italia în procesul de integrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne