Un înalt funcţionar de la FISC a fost arestat pentru luare de mită

.
. (Epoch Times România)

Şeful adjunct al Direcţiei Combaterea Fraudelor a unei subdiviziuni din Chişinău a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) a luat de trei ori mită de la oameni de afaceri sub controlul luptătorilor împotriva corupţiei.

Luni, acesta a fost arestat în flagrant în timp ce lua $20 mii. Unul dintre conducătorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, a relatat marţi, într-o conferinţă de presă că mita i se cuvenea funcţionarului pentru legalizarea veniturilor obţinute ilegal de businessmeni. Aceasta presupunea eliberarea facturilor pentru mărfuri, a actelor de plătitor de TVA. După această schemă, în ianuarie-februarie funcţionarul public, pe lângă suma specificată, a primit $115 mii. şi 100 mii de lei.

Ultima sumă a fost transmisă de pe 1 pe 2 februarie, iar banii transmişi luni sunt soldul din prima tranşă. Mai urmau să fie transmişi opt milioane de lei, dar CNA nu a avut o sumă atât de mare. Aşa că am decis să efectuăm reţinerea. 20 mii de dolari, transmişi în timpul arestului, reprezintă cea mai mare sumă transmisă vreodată, iar destinatarul a fost reţinut. Unul dintre cei implicaţi în schema de îmbogăţire ilicită este un fost angajat fiscal, concediat de la IFPS în anul 2004. Acesta de asemenea a fost arestat, precum şi un alt om de afaceri", a spus Zumberanu.

Conform spuselor lui Zumbreanu, ofiţerii CNA au urmărit timp de o lună cum colaboratorii fiscului estorcau bani pentru tăinuirea schemelor de evaziune fiscală.

"Au fost efectuate 20 de percheziţii la oficiile persoanelor nominalizate, în maşina funcţionarului fiscal şi în apartamentul său. Acesta a predat benevol o parte din bani. Toţi trei vor fi puşi sub acuzare de antreprenoriat ilegal, spălare de bani, dar şi corupţie pasivă", a comunicat Zumbreanu.

Potrivit spuselor sale, reţinuţii vor rămâne deocamdată în arest pe 72 de ore, după care colaboratorii CNA îi vor pune sub acuzare. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă să fie condamnaţi pe termen de până la zece ani sau o amendă de până la 100 mii lei". reprezentantul CNA a menţionat că CNA nu deţine date privind relaţia de rudenie a funcţionarului corupt cu şeful IFPS, Ion Prisăcaru. Luni, despre aceasta s-a scris în presă. Zumbreanu a mai declarat că "CNA luptă împotriva colaboratorilor fiscului, care îi ajută pe afacerişti să comită evaziuni fiscale".

Acum un an, la mijlocul lunii februarie, şeful IFPS, Nicolae Vicol, a fost arestat, fiind acuzat de corupţie pasivă, abuz de putere şi încălcarea intangibilităţii vieţii private (funcţionarul a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice ale subalternilor şi a unor oameni de afaceri - "I"), precizează Infotag. Dosarul Vicol este pe rol în instanţa de judecată, însă decizia în privinţa acestui dosar nu a fost emisă nici până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe