Un grup american sustine ca violenta sexuala impotriva refugiatilor din Darfur se intensifica

(Stuart Price / AFP / Getty Images)

Grupul american Doctori pentru Drepturile Omului (DDO) sustine ca refugiatii darfurieni, care se adapostesc in lagarele de refugiati din Ciad, sunt supusi la o violenta sexuala continua. Grupul face apel o constientizare globala mai mare asupra problemei.

Presedintele american Barack Obama a lansat recent o noua politica in privinta Sudanului. Aceasta se concentreaza pe situatia din Sudanul de Sud, precum si pe criza continua din Darfur, si cere o incetare definitiva a luptelor din regiunea vestica Darfur.

Dar DDO sustine ca o problema care nu a fost adresata in mod explicit este aceea a reducerii violentei sexuale care continua sa aiba loc in Darfur si in lagarele pentru refugiati din Ciad.

Expertii medicali ai DDO au documentat violenta sexuala din Darfur incepand cu 2004. Situatia s-a inrautatit de cand guvernul sudanez a expulzat in luna martie multe agentii umanitare. Directorul adjunct al DDO, Susannah Sirkin, sustine ca nevoia continua pentru ingrijire fizica si psihologica nu este inca acoperita.

“Cu siguranta inca exista o criza — o criza alimentara, in privinta ingrijirii medicale si a violentei sexuale,” a declarat ea. “Unul dintre lucrurile cele mai ingrijoratoare este acela ca atunci cand organizatiile umanitare au fost expulzate, desi a existat un anumit tip de inlocuire a nevoilor principale, programul impotriva violentei sexuale nu a primit aprobarea de a reveni in Darfur.”

Unele organizatii umanitare au primit acceptul de a se intoarce in regiune dupa expulzarile in masa. Dar majoritatea agentiilor care desfasoara programe pentru supravietuitorii violentei sexuale nu au primit acceptul de a reveni in zona.

Sirkin sustine ca aceasta este o miscare deliberata. “Intelegerea noastra este ca guvernul sudanez nu doreste sa recunoasca violurile care au loc in lagarele pentru refugiati interni”, a adaugat ea.

In trecut, agentiile umanitare care operau in Dafur au condus “centre de siguranta,” unde femeile se puteau intilni si discuta.

Dar si acele centre au fost inchise de guvern in luna martie, poate de teama ca femeile care deja au pierdut totul — locuinta, familia, mandria si demnitatea — vor vorbi liber despre atacurile sexuale.

Dr. Julia Van Rooyen a contribuit la cele mai recente investigatii ale DDO asupra situatiei. Ea sustine ca femeile din Darfur continua sa fie supuse zilnic violentelor sexuale.

“Ele traiesc in niste conditii cu adevarat inumane”, a declarat dr. VanRooyen. “Sunt in mod continuu infometate si sunt ingrijorate de hranirea familiilor lor. Exista o lipsa semnificativa de medicamente si servicii medicale.”

Grupul a intervievat cateva femei care locuiesc in lagarele pentru refugiati interni din Darfur si din vecina Ciad.

“Dintre cele 88 de femei pe care le-am intervievat, 32 au raportat ca au fost violate, si realmente jumatate dintre acele violuri au avut loc in lagarele din Ciad”, a declarat ea.

Dr. Van Rooyen sustine ca lipsa programelor impotriva abuzurilor sexuale duce la situatia in care femeile sunt extrem de vulnerabile, chiar mai mult ca inainte.

“Ele incearca sa se adune, sa iasa in grupuri pentru a-si duce animalele la pascut si pentru a strange lemne de foc,” a declarat dr. Van Rooyen. “Astfel, se afla in pozitia in care sunt nevoite sa paraseasca lagarele si acest lucru este foarte nesigur pentru ele.”

DDO sustine ca Statele Unite, alaturi de ONU, ar trebui sa ceara guvernului sudanez sa inlature obstacolele pentru programele de sustinere a victimelor abuzurilor sexuale din Darfur.

De asemenea, grupul DDO cere ca o misiune independenta de descoperire de dovezi sa analizeze situatia curenta a drepturilor omului in Darfur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe