Un centru din România oferă refugiaţilor o poartă de acces spre o viaţă nouă

După aproape doi ani petrecuţi într-un lagăr dur de deşert, de la graniţa egipteano-libiană, Mohamed a ajuns la Centrul de Tranzit de Urgenţă din Timişoara, şi, deşi este vorba doar o oprire temporară pentru sudanezul de 28 de ani şi pentru alţi refugiaţi care aşteaptă să plece în alte ţări, locul este un sanctuar binevenit, scrie Andreea Anca, într-un articol apărut pe site-ul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNCHR).

'Am fost atât de fericit să ajung aici', a declarat Mohamed, fost student la medicină veterinară, forţat să-şi părăsească familia în regiunea Darfur din Sudan, sfâşiată de război.

Timişoara oferă refugiaţilor mai mult decât necesităţile vieţii. Mohamed participă acum la cursurile de limba engleză, finanţate de Agenţie, în vederea relocării sale iminente în statul american Iowa.

Centrul este un loc unde refugiaţilor li se asigură protecţia pentru o perioadă de şase luni, timp în care aceştia finalizează procedurile de relocare, care includ interviuri cu oficialităţi din ţările care îi vor accepta. De asemenea, refugiaţilor le sunt făcute fotografii şi le sunt luate amprentele digitale, sunt supuşi unor controale medicale, sunt consiliaţi psihologic şi învaţă limba noilor ţări gazdă.

Deşi Agenţia ONU acoperă cea mai mare parte a costurilor - inclusiv a celor privind alimentele, îmbrăcămintea, obiectele personale şi utilităţile - guvernul român oferă cazare şi siguranţă.

Centrul din vestul României poate găzdui până la 200 de persoane în acelaşi timp. Spre exemplu, în luna iulie, la centrul din Timişoara s-au aflat 164 de refugiaţi din Sudan, Irak, Eritreea, Somalia, iar alte sosiri sunt preconizate din Siria.

Deşi centrul oferă refugiaţilor multe facilităţi, el nu poate fi o casă pentru aceştia. Rezidenţii pot părăsi centrul doar escortaţi de către asistenţi sociali, cum ar fi reprezentanţii ONG-ului 'Generaţia Tânără' (GRT), care îi însoţesc în magazine, la cinema şi chiar la coafor în Timişoara.

Din momentul înfiinţării, centrul din Timişoara a oferit adăpost temporar pentru un total de 1.230 de refugiaţi - dintre care 1.085 şi-au găsit o nouă casă în ţări cum ar fi SUA, Marea Britanie, Olanda, Canada, Suedia, Finlanda, Germania, Australia şi Norvegia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe