UE va crea o nouă forţă de frontieră ce va acţiona în ciuda obiecţiilor anumitor guverne

Un raport publicat săptămâna trecută de Financial Times susţine că “Bruxelles-ul propune înfiinţarea unei agenţii europene de protejare a frontierei care ar putea prelua controlul asupra frontierelor externe ale blocului european chiar dacă un guvern ar obiectiva împotriva acestui lucru”.
Emigranţi şi refugiaţi la graniţa dintre Macedonia şi Grecia,
Emigranţi şi refugiaţi la graniţa dintre Macedonia şi Grecia, (Robert Atanasovski/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană va prezenta în această săptămână un plan pentru înlocuirea Agenţiei pentru frontiere (Frontex) cu o nouă forţă permanentă de securizare a frontierei şi coastei, care va fi mobilizată pe baza unui ordin al Comisiei, conform oficialilor UE şi a documentelor văzute de Financial Times.

Planul urmăreşte să salveze zona Schengen, introducând un tip de monitorizare comună a graniţelor, cerut în mod repetat de Paris şi Berlin. Marea Britanie şi Irlanda pot opta să nu participe la politica UE privind migraţia şi nu vor fi obligate să participe la noul plan, conform website-ului Zero Hedge.

Unul dintre cele mai controversate elemente ale noului plan ar fi predarea în mâinile Comisiei a competenţei de a autoriza o mobilizare a noii forţe la o anumită frontieră, la recomandarea Consiliului de administraţie al noii agenţii europene de pază a frontierei şi coastei. Acest lucru s-ar aplica, de asemenea, membrilor UE care nu fac parte din Schengen, precum Norvegia.

Chiar mai rău, prevederile noii legislaţii susţin că, deşi statele membre vor fi consultate, nu vor avea puterea de a se opune unilateral unei astfel de mobilizări.

Dacă planul este aprobat de statele UE, forţa care va înlocui Frontex va avea o serie de noi puteri, inclusiv abilitatea de a angaja şi controla propriii săi grăniceri şi de a-şi cumpăra propriul echipament. De asemenea, noii forţe i se va permite să opereze în ţări care nu fac parte din UE – precum Serbia şi Macedonia, devenite ţări de tranzit pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în nordul Europei – dacă se cere acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe