UE susţine o piaţă comună a apărării şi creşterea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri pentru întărirea unei pieţe unice destinată cercetării şi achiziţiilor în domeniul apărării. Ineficacitatea de pe piaţă produce pierderi anuale cuprinse între 25 şi 100 miliarde de euro.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Uniunea Europeană a dezvăluit miercuri o serie de planuri pentru creşterea cheltuielilor cu apărarea şi cercetarea într-un efort de a crea un sector al apărării mai eficient şi mai inovator, în condiţiile în care continentul urmăreşte să răspundă la mai multe provocări la adresa securităţii.

„Dacă Europa nu are grijă de propria ei securitate, atunci nimeni nu o va face pentru noi”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a făcut apel la crearea unei Armate Europene. „O bază industrială a apărării, puternică, competitivă şi inovatoare este cea care ne va oferi o autonomie strategică”.

Propunerea Comisiei Europene face apel la crearea unui Fond European de Apărare pentru susţinerea cercetărilor comune în domeniul tehnologiilor de apărare şi pentru dezvoltarea comună a activelor şi tehnologiilor militare pe cuprinsul celor 28 de state membre.

Cercetare şi capabilitate

O aşa numită “fereastră de cercetare” va susţine cercetarea comună cu ajutorul a 25 de milioane de euro în 2017 şi cu o alocare bugetară ce ar putea ajunge până la 90 milioane de euro până în 2020. După 2020, Comisia îşi propune să dezvolte un program de cercetare în domeniul apărării ce va fi finanţat cu aproximativ 500 milioane de euro pe an.

A doua “fereastră a capabilităţii” va permite statelor membre să investească şi să cumpere în comun active militare precum drone şi elicoptere cu scopul de a reduce costurile pe unitate. Această parte a fondului apărării ar putea fi susţinută cu aproximativ 5 miliarde de euro pe an. Suma de 5 miliarde de euro nu va fi o cheltuială nouă pentru UE, ci mai degrabă va reprezenta fonduri dedicate de statele membre care doresc să cumpere colectiv active ale apărării.

Un alt aspect al propunerii prevede ca, de fapt, Comisia Europeană să susţină Banca Europeană pentru Investiţii în vederea îmbunătăţirii accesului la fonduri din partea companiilor care acţionează în lanţul de aprovizionare al industriei apărării.

O piaţă unică a apărării

Propunerea face parte dintr-un efort de a distruge barierele de pe piaţa apărării şi de a încuraja economiile să se implice într-o colaborare mai extinsă în interiorul Europei, ducând la crearea unui fel de „piaţă unică a apărării”.

Comisia a declarat că va „consolida condiţiile pentru o piaţă deschisă şi competitivă a apărării în Europa pentru a ajuta companiile să opereze peste frontiere şi pentru a ajuta statele membre să obţină cea mai bună valoare pentru banii utilizaţi la procurarea de elemente ale apărării”.

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a susţinut că ceea ce s-a propus va duce la o întărire a capabilităţilor NATO şi că nu este vorba de crearea unei Armatei Europene. „Nu discutăm despre un sediu militar european ... despre o armată europeană. Este vorba de a face mai eficientă munca în domeniul apărării UE”, a precizat ea.

Statele membre UE vor evalua acum propunerea înaintea unui summit al liderilor europeni din luna decembrie.

Europa are de înfruntat un peisaj al securităţii internaţionale tot mai complex – de la o Rusie agresivă, la fluxul de imigranţi până la ameninţările venite din partea terorismului şi instabilităţii la periferia blocului. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi declaraţii de campanie făcute de preşedintele ales al SUA că s-ar putea ca Washingtonul să nu ajute membrii NATO dacă aceştia nu îşi cresc bugetul cheltuielilor pentru apărare la 2% au aruncat îndoieli asupra abilităţii Europei de a se apăra pe cont propriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe