UE plănuieşte să aplice noi controale de frontieră pentru a reduce fluxul de imigranţi

UE a propus înfiinţarea unei noi agenţii de frontieră şi a unei noii paze de coastă pentru blocul european, precum şi creşterea cheltuielilor privind securitatea frontierelor. Iniţiativa urmăreşte să reducă fluxul de imigranţi care vin din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015. (Captură Foto)

“Ceea ce creăm astăzi este pentru Europa”, a declarat marţi comisarul UE pentru problemele migraţiei, Dimitris Avramopoulos, în faţa Parlamentului European din Strasbourg. Propunerea “ne va permite, de asemenea, să mergem înainte mai uniţi şi cu mai multă hotărâre”, a adăugat el.

Cel mai recent plan al Comisiei Europene urmăreşte să consolideze securitatea blocului european, menţinându-se, totodată, şi zona Schengen. Propunerea intenţionează să înlocuiască agenţia europeană Frontex cu o nouă Pază Europeană de Frontieră şi de Coastă. În prezent, Frontex, care coordonează agenţiile naţionale de frontieră, are un personal de aproximativ 400 de persoane, dar se estimează că numărul va creşte la 1.000 după ce este implementat planul.

Noua forţă va primi fonduri de 322 milioane de euro până în 2020 şi va avea puteri mărite, inclusiv o forţă de reacţie rapidă alcătuită din 1.500 de membri. În plus, noua agenţie va fi de asemenea responsabilă pentru expulzarea imigranţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi azil în Europa.

Comisia Europeană a mai susţinut că doreşte să deţină puterea de a mobiliza echipele noii agenţii “atunci când un stat membru nu poate sau nu doreşte să ia măsurile necesare”. Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a declarat că ar putea exista “situaţii excepţionale în care un stat membru este, dintr-un anumit motiv, incapabil să facă faţă situaţiei pe cont propriu.”

“Într-o zonă cu mişcare liberă şi fără graniţe interne, administrarea graniţelor externe ale Europei trebuie să fie o responsabilitate comună”, a adăugat Timmermans, conform Deutsche Welle.

Puterea de a mobiliza forţe

Totuşi, propunerea trebuie mai întâi să fie aprobată de Parlamentul European înainte să fie implementată, şi ţări precum Grecia au semnalat deja reţinere cu privire la noua politică de apărare la nivel de Uniune.

“Propunerea înseamnă să aduci pe uşa din spate încălcări ale suveranităţii noastre... Nu vom accepta deloc acest lucru”, a declarat legiuitorul elen Notis Marias pentru Reuters.

Timmermans a încercat să liniştească statele membre care se opun noului plan comun de apărare a graniţelor UE. “Există o mare dezbatere cu privire la faptul că ne impunem voinţa asupra statelor membre... Aceasta este o plasă de siguranţă. Majoritatea statelor membre vor accepta cu bucurie ajutorul”, a precizat el.

Planul a primit susţinere din partea Italiei, al cărei ministru de interne Angelino Alfano a declarat că circulaţia în interiorul graniţelor UE “nu trebuie să fie doar liberă ci şi sigură”. Ministrul german Michael Roth a declarat jurnaliştilor din Bruxelles că ţara sa este “extrem de bucuroasă pentru faptul că aceste propuneri ambiţioase au fost puse pe masă de către Comisie.”

Presiunea pentru intensificarea controalelor de frontieră are loc după atacurile din 13 noiembrie din Paris, în care au murit 130 de persoane. S-a raportat că unii dintre militanţii care au executat acele atacuri ar fi călătorit pe ruta Siria-Turcia-Grecia.

Între timp, fluxul de imigranţi din Turcia spre Grecia a scăzut cu mai mult de jumătate în luna noiembrie, la 108.000 persoane. Agenţia Frontex a declarat că reducerea acestui număr se datorează înrăutăţirii condiţiilor atmosferice, dar şi a intensificării de către UE a controalelor de frontieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe