Ucraina: Concurenţa geopolitică, mai puternică decât era de aşteptat

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. (ALEXANDER KLEIN / AFP / Getty Images)

Confruntările între manifestanţi şi forţele speciale continuă la Kiev. Tentativele de negociere de asemenea, scrie în ediţia sa de vineri ziarul economic rus Vedomosti, citat de RIA Novosti.

Miniştrii de externe din Germania, Franţa şi Polonia s-au întâlnit cu preşedintele Viktor Ianukovici, care i-a cerut joi omologului său rus, Vladimir Putin, să trimită un mediator la Kiev.

Tot joi, Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au discutat despre situaţia din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice.

Potrivit Vedomosti, Occidentul, în special Uniunea Europeană, se implică tot mai activ în conflictul din Ucraina - în parte pentru că politicienii occidentali au făcut greşeli grave, când era încă linişte.

Politicienii - atât ruşi, cât şi europeni - au făcut o eroare de calcul. UE şi-a supraestimat propria atractivitate, scrie publicaţia economică menţionată.

Rusia crede în capacitatea lui Ianukovici de a rezolva conflictul în forţă. Rusia însă a subestimat furia ucrainenilor împotriva guvernului, apreciind protestul drept un 'blestem', apreciază editorialistul ziarului.

Politologul Ivan Krastev consideră că UE nu se aştepta ca Rusia să reacţioneze atât de 'bolnăvicios' la Acordul de Asociere cu Ucraina şi să interpreteze aceasta ca pe un joc cu sumă nulă. Prin urmare, Europa a făcut situaţia mai concurenţială în sens geopolitic decât prevăzuse.

Până în prezent, în procesul de integrare, UE a avut de a face cu ţări care estimau că aparţin culturii europene şi ajunseseră la un consens al elitelor, aşa cum s-a întâmplat în Croaţia, declară politologul Aleksei Makarkin.

Dar acesta nu este cazul Ucrainei. UE a reflectat timp îndelungat asupra unui sprijin financiar pentru această ţară, de asemenea din cauza încetinelii şi a reticenţei contribuabililor săi de a cheltui bani pentru scopuri nu prea evidente.

Întârzierea Europei a forţat-o să adopte o poziţie clară în sprijinul opoziţiei, de aceea Ianukovici nu-i percepe pe negociatorii europeni ca pe nişte mediatori reali. Dar nici Europa nu îl vede ca preşedinte după 2015. Şi în Ucraina sunt tot mai puţini ucraineni care îl văd. Adepţii preşedintelui din Partidul Regiunilor încep să plece; ei încă mai au un viitor politic - estul ţării va vota pentru ei şi fără Ianukovici.

Un eventual scenariu paşnic - formarea de către opoziţie şi 'dezertorii' din Partidul Regiunilor a unui guvern legitim care să discute cu UE, reforma constituţională şi noi alegeri alegeri prezidenţiale. Din păcate, scenariul în forţă este de asemenea plauzibil, cu dualitatea puterii şi continuarea războiului, scrie ziarul Vedomosti, citat de RIA Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe