Tudorel Toader, invitat să-şi dea demisia. "Insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în loc să facă gestul firesc de a demisiona din funcţie după decizia preşedintelui în cazul Kovesi, preferă să se facă de râs încă o dată, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE, a atras atenţia luni seară, în cadrul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

"PNL susţine decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, propusă de ministrul Justiţiei şi avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al preşedintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiţiei într-o ţară normală era acela de a-şi depune demisia din funcţie. Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunţând în numele acestora sesizarea Curţii Constituţionale", a declarat Ionel Dancă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers.

"În plus, demersul anunţat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece preşedintele României a acţionat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabileşte caracterul consultativ, pentru preşedinte, al avizului CSM. În cazul în care preşedintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM nu şi-ar fi găsit sensul. Mai mult decât atât, întreaga argumentaţie pe care s-a bazat propunerea de revocare a şefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desfiinţată de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei", a afirmat Ionel Dancă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne