Tudorel Toader contrazice magistraţii. Ce justificări aduce pentru o OUG pe Codurile Penale

Adoptarea unei OUG pe modificările Codurilor Penale e o încălcare a MCV şi ne-ar putea aduce o procedură de infringement şi plata de daune. Mai mult, un astfel de demers este contrar şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale, transmit trei asociaţii de magistraţi. Tudorel Toader afirmă, însă, contrariul.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ordonanţa de urgenţă pe Codurile Penale este necesară pentru că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene, relatează Hotnews.

Explicaţiile lui Toader pentru ordonanţa dorită de PSD (decizia a fost luată în CEx-ul partidului) vine în condiţiile în care Comisia Europeană recomanda, în raportul MCV, relansarea procesului de revizuire a Codului penal şi a Codului de procedură penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Totodată, în condiţiile în care voci avizate au susţinut că adoptarea unei OUG pe coduri nu doar că ar constitui o încălcare a MCV ci e şi neconstituţional, ministrul Justiţiei susţine contrariul. Mai exact, Tudorel Toader a declarat că modificarea Codurilor penale a venit ca o consecinţă a unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi a transpunerii în legislaţie a unor directive europene.

„Legiuitorul trebuie să modifice codurile în 45 de zile în raport cu deciziile CCR, ceea ce nu s-a făcut. Doi, riscăm intrarea în infringement pentru netranspunerea directivelor. (...) Urgenţa anului trecut e şi mai urgentă astăzi”, a spus Toader.

Intervenţia prin OUG este în acord cu deciziile CCR, mai susţine, sus şi tare, Tudorel Toader.

„Unii spun ceea ce ştiu, alţii ştiu ceea ce spun. Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educaţiei, trecuse de Camera Deputaţilor şi urma votul final la Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală. Astăzi, dacă vorbim de OUG pe Coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi va rămâne în vigoare”, a declarat Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne