Trump îl alege pe Dan Coats pentru postul de director al spionajului american

Preşedintele ales Trump l-a nominalizat pe fostul senator Dan Coats pentru postul de director al spionajului american. Fostul ambasador în Germania a fost un critic dur al Rusiei după ce a anexat peninsula ucraineană Crimea.
Dan Coats.
Dan Coats. (Getty Images)

Donald Trump a susţinut într-o declaraţie publicată sâmbătă că fostul senator din Indiana Dan Coats va conduce, sub noua administraţie, eforturile naţionale împotriva celor “care încearcă să ne facă rău”.

Dacă va fi confirmat de Senat, Coats îl va înlocui pe James Clapper în funcţia de şef al spionajului american şi va monitoriza 17 agenţii, inclusiv CIA şi NSA.

Fostul senator de 73 de ani a acceptat nominalizarea. “Nu există nicio prioritate mai mare decât aceea de a menţine America în siguranţă şi voi utiliza fiecare instrument pe care îl voi avea la dispoziţie pentru a face acest lucru”, a declarat Coats.

Trump a pus sub semnul întrebării postul de director al serviciului naţional de informaţii – un post creat după atacurile din 11 septembrie 2001, iar mass media americană a raportat în această săptămână că echipa noului preşedinte urmăreşte să restructureze biroul.

În timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush, Coats a fost ambasador în Germania, el preluând postul înaintea atacurilor teroriste din 2001. Cancelarul german de la acea vreme, Gerhard Schröder, a promis administraţiei americane “solidaritate nelimitată”.

Berlinul şi-a oferit sprijinul în lupta purtată de SUA împotriva terorismului şi a participat la operaţiunile militare din Afganistan. Dar obiecţia Germaniei la planurile lui Bush de a invada Irakul a dus la o ruptură serioasă în relaţia dintre cei doi aliaţi.

În momentul în care a părăsit Berlinul în 2005, Coats a declarat că a avut loc o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor bilaterale.

Anunţul lui Trump a fost făcut la o zi după publicarea unui raport al agenţiilor de informaţii americane cu privire la eforturile ruşilor de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA. Trump a respins evaluările anterioare făcute de agenţiile de informaţii că Moscova ar fi interferat cu alegerile din noiembrie 2016 şi a făcut apel în mai multe rânduri la consolidarea legăturilor cu Rusia.

Coats a fost un critic vocal al Rusiei în timpul anexării peninsulei ucrainene în 2014. La scurt timp după ce Casa Albă a impus sancţiuni împotriva Moscovei, Kremlinul a interzis mai multor legiuitori americani, inclusiv Coats, să mai pătrundă pe teritoriul rus. Fostul senator, care a susţinut sancţiunile dure aplicate Moscovei, a declarat că acea interdicţie a fost o onoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe