Trump cere Beijingului să retragă rachetele din Marea Chinei de Sud

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump cere regimului comunist chinez să retragă toată rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, fiind pentru prima dată când o astfel de cerere este făcută publică, potrivit AP.

Această cerere pentru înlăturarea rachetelor anti-navă şi a sistemelor de rachete antiaeriene a fost dezvăluită vineri într-un buletin informativ al Departamentului de Stat al SUA, care a evidenţiat rezultatele unui dialog strategic între oficiali americani şi chinezi de rang înalt.

„SUA a cerut Chinei să retragă sistemele sale de rachete de pe insulele disputate din grupul Insulelor Spratly şi a reafirmat că toate ţările ar trebui să evite soluţionarea litigiilor prin constrângere şi intimidare”, a precizat declaraţia.

Pentagonul a dezvăluit în luna iunie că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

Printre rachetele amplasate de Beijing în Marea Chinei de Sud se numără şi rachetele de croazieră anti-navă YJ-12B, care sunt capabile să atace nave de luptă aflate la o distanţă de 550 de km, şi rachete sol-aer cu rază lungă HQ-9B, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 300 km. Rachetele sunt staţionate pe reciful Mischief, reciful Fiery Cross şi reciful Subi din Insulele Spratly, creând practic o zonă tampon în jurul întregii zone. De asemenea, sisteme pentru bruiaj electronic au fost amplasate pe recifele Fiery Cross şi Mischief.