Trenul arctic de mare viteză din China nu reuşeşte să atingă viteza propusă

Un tren de mare viteză pleacă din Gara Feroviară Hongqiao din Shanghai într-un test în 2011. Primul proiect feroviar arctic de mare viteză al Chinei funcţionează cu mult sub viteza aşteptată, din cauza problemelor de construcţie rezultate din corupţie.
Un tren de mare viteză pleacă din Gara Feroviară Hongqiao din Shanghai într-un test în 2011. Primul proiect feroviar arctic de mare viteză al Chinei funcţionează cu mult sub viteza aşteptată, din cauza problemelor de construcţie rezultate din corupţie. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Proiectat pentru a fi primul tren care să depăşească 350 de kilometri pe oră într-un climat arctic, pe calea ferată de mare viteză Harbin-Dalian, din nord-estul Chinei, acesta circulă de fapt cu aproape jumătate din această viteză: ceva mai mult de 175 de kilometri pe oră. Pentru problemele de funcţionare a fost dată vina pe corupţia foarte răspândită din cadrul Ministerului Căilor Ferate.

Operaţiunea a început în decembrie anul trecut, dar după analizarea unor probleme la sistemele de siguranţă, operatorul feroviar şi-a amânat promisiunea de a mări viteza la 300 de kilometri pe oră până în aprilie, potrivit 21st Century Business Herald.

Proiectul a costat mai mult de 100 de miliarde de yuani (62 de miliarde de dolari) şi a durat peste cinci ani pentru a fi finalizat. Construcţia a fost aprobat în anul 2005, cu un buget de 51 de miliarde de dolari şi a început în anul 2007. Până când a fost finalizat în 2012, costul total s-a ridicat la peste 63 de miliarde de dolari.

Tronsonul de cale ferată se află într-un climat arctic, unde temperaturile pot scădea până la minus 40 de grade Celsius; există cerinţe speciale în ceea ce priveşte construcţiile şi materialele pentru terasament, piese de oţel, precum şi sistemul de contact electric, conform unui expert cale ferată menţionat în raport.

Du Houzhi, fostul director general al operatorului feroviar, a fost demis din postul său în 2011 şi cercetat pentru corupţie, deoarece puterea sa de decizie din timpul licitaţiei şi construcţiei se crede că este direct responsabilă pentru defectele căii ferate.

În raportul Herald, o persoană care îl ştia pe Du l-a descris ca fiind un micromanager lacom, care a vrut să profite din toate aspectele proiectului.

În timp ce Du conducea compania, au existat numeroase incidente de siguranţă şi de calitate a ingineriei, cum ar fi decontarea excesivă a terasamentului şi prăbuşirea parţială a unui pod. În timpul fazei de testare, o mare parte din terasament a fost deformat de ger din cauza materialelor inferioare.

Un furnizor de materiale a declarat pentru Herald că aceste probleme vor fi dificil şi costisitor de reparat şi orice încercare de a le rezolva va fi periculoasă pentru lucrători, deoarece serviciul este deja în funcţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe