Trei pescari chinezi ucişi într-o confruntare cu paza de coastă sud-coreeană

O operaţiune desfăşurată de paza de coastă sud-coreeană pentru a opri o ambarcaţiune chineză să pescuiască ilegal în apele teritoriale ale Coreei de Sud s-a soldat cu moartea a 3 pescari. Beijingul a criticat incidentul şi a cerut Seulului să desfăşoare o investigaţie obiectivă.
Navă a pazei de coastă sud-coreene.
Navă a pazei de coastă sud-coreene. (Captură Foto)

Trei pescari au fost ucişi joi într-un incendiu izbucnit pe o ambarcaţiune chineză după ce soldaţii pazei de coastă sud-coreene au aruncat grenade de tip flash-bang într-o încăpere a ambarcaţiunii în care se ascundeau chinezii, a declarat un oficial sud-coreean.

Disputele asupra pescuitului ilegal reprezintă un factor de tensionare a relaţiilor dintre China şi Coreea de Sud, în ciuda dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două ţări. În plus, cele două state sunt îngrijorate din cauza programelor nord-coreene de arme nucleare şi rachete.

Cei trei pescari aparent s-au sufocat, a declarat un oficial al pazei de coastă în portul sud-coreean Mokpo, adăugând că incidentul este investigat în continuare.

Incendiul a izbucnit în cabina de comandă, a declarat oficialul sud-coreean pentru Reuters prin telefon, refuzând să se identifice din moment ce nu era autorizat să discute cu presa.

Autorităţile sud-coreene îi interoghează pe cei 14 supravieţuitori ai echipajului şi pe membrii echipei pazei de coastă implicaţi în operaţiune, a adăugat oficialul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a criticat incidentul şi a adăugat că Beijingul cere Coreei de Sud să desfăşoare o investigaţie cuprinzătoare şi obiectivă, împreună cu reprezentanţii Chinei.

Navele pazei de coastă sud-coreene deseori fugăresc ambarcaţiuni chineze care pescuiesc ilegal şi în trecut au avut loc unele confruntări violente.

Ambarcaţiunea chineză, surprinsă în timp ce pescuia ilegal în largul mării, la sud-vest de Peninsula Coreeană şi la aproximativ 70 km de Insula Hongdo, va fi adusă într-un port sud-coreean în cursul zilei de vineri.

În luna iunie, Coreea de Sud şi Comandamentul ONU, care monitorizează armistiţiul în Războiul Coreean, au lansat o operaţiune comună pentru a împiedica navele chineze să pescuiască ilegal în largul coastei vestice a Coreei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe