Transnistria aniversează 25 de ani de „independenţă”. Şevciuk îi acordă fostului „preşedinte” „Ordinul de Onoare”

Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Autoproclamata republică moldovenească nistreană sărbătoreşte, miercuri 2 septembrie, 25 de ani de „independenţă”. Cu această ocazie, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a acordat predecesorului său, primului aşa-zis preşedinte transnistrean, Igor Smirnov, „Ordinul de Onoare”, chiar dacă este unul recunoscut doar de către pretinsele autorităţi din stânga Nistrului.

În 2011, cei doi au fost "contracandidaţi", iar Şevciuk a învins doar pentru că Federaţia Rusă a mizat pe el. Igor Smirnov a fost preşedintele pretinsei republici moldoveneşti nistrene din ziua autoproclamării şi până în anul 2011, când i-a cedat locul lui Evgheni Şevciuk, anunţă Realitatea.md.

„Ordinul de Onoare” i-a fost acordat fostului „preşedinte” transnistrean pentru „aportul personal la formarea şi dezvoltarea Republicii Moldoveneşti Nistrene şi în legătură cu cea de-a 25 aniversare de la ziua formării Republicii Moldoveneşti Nistrene”, se arată într-un „decret” semnat de Şevciuk.

Precizăm că, Smirnov a acumulat peste 60% din voturi, de fiecare dată când a fost ales, şi doar în 2011, la cel de-al cincilea mandat, a acumulat doar 24,66% din voturi, fiind al treilea rezultat, necalificându-se în turul doi de scrutin al pretinselor alegeri. Mai târziu, în 2012, Şevciuk l-a acuzat pe Smirnov de „scoaterea în direcţie necunoscută a rezervei de aur a Transnistriei”. Smirnov a menţionat însă că nu înţelege la ce se referă liderul transnistrean când vorbeşte despre „rezerva de aur”, relatează sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe