Transnistria: 7 ani pedeapsă cu închisoarea pentru ştirbirea meritelor Rusiei

Persoanele care vor critica militarii ruşi aflaţi pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria vor fi amendate sau chiar condamnate la închisoare.
Tancurile ruseşti efectuează exerciţii militare în Transnistria.
Tancurile ruseşti efectuează exerciţii militare în Transnistria. (radioiasi.ro)

În Transnistria a fost introdusă pedeapsa penală pentru denigrarea armatei ruse care ar trebui să menţină pacea pe Nistru. Amendamentele introduse în Codul Penal au fost aprobate de aşa-numitul preşedintele al republicii nerecunoscute, Evgheni Şevciuk, transmite TASS, citat de independent.md

Astfel, cei care vor critica militarii ruşi aflaţi în „misiunea de menţinere a păcii în regiunea transnistreană” şi vor denigra „rolul pozitiv al acestora” vor fi amenadaţi sau condamnaţi până la trei ani de închisoare.

Pentru aceleaşi acţiuni comise de o persoană oficială sau de un grup de persoane se prevede pedeapsa cu până la şapte ani de închisoare.

Potrivit sursei citate, „pedeapsa este prevăzută pentru denaturarea rolului pozitiv al misiunii de menţinere a păcii a Federaţiei Ruse, ori pentru ştirbirea meritelor Federaţiei Ruse în susţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii în Transnistria.”

Amendamentele au fost adoptate de parlament la iniţiativa preşedintelui Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski, care a atras atenţia asupra încercărilor, tot mai dese în ultima vreme, de a diminua importanţa misiunii de menţinere a păcii.

Totodată, Directorul Executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a declarat pentru portalul deschide.md că o astfel de iniţiativă reprezintă o încălcare a drepturilor la libera exprimare. „Respectul nu se impune, ci se câştigă. Este evident că regimul de la Tiraspol se teme de faptul că se măreşte nemulţumirea faţă de rolul misiunii de menţinere a păcii a Federaţiei Ruse. Formatul operaţiunii nu corespunde criteriilor internaţionale. Rusia, o forţă beligerantă, s-a transformat peste noapte în forţă de menţinere a păcii, susţine acesta.

Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporţie de 60%. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu peste 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe