Traian Băsescu, declaraţii la Cotroceni LIVE UPDATE

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (presidency.ro)

Preşedintele Traian Băsescu ţine o conferinţă de presă după votul din Parlament prin care şeful statului a fost suspendat. Este pentru a doua oară când Traian Băsescu este suspendat de Parlament (precedenta suspendare a fost în 2007 când a fost suspendat cu 322 de voturi). Curtea Constituţională va fi ultima care va vota demiterea Preşedintelui României.

Traian Băsescu şi-a început conferinţa spunând "Observ un salt calitativ apreciabil în clasă politică: v-aş ruga să va aduceţi aminte ca în 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, iar astăzi cu numai 256. Probabil dacă aş avea un al treilea mandat nu ar reuşi. Dar să vedem dacă îl termin şi pe asta. În conformitate cu art 146 litera e din Constituţie, am depus cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională cu parlamentul."

Traian Băsescu a declarat că nu ţine de scaun, dar ca şi în 2007 când a atacat hotărârea de suspendare şi acum are obligaţia ca preşedinte să epuizeze toate soluţiile constituţionale pentru descrierea unui abuz de acelaşi tip ca cel din 2007.

El a mai declarat că nu vrea să i se reproşeze că nu a epuizat resursele constituţionale în disputa cu o majoritate politică care în mod abuziv a suspendat preşedintele.

"Concluzia rămâne aceeaşi, mergem la referendum, dar am obligaţia să probez că am utilizat toate instrumentele ca o suspendare abuzivă să nu se producă, marele argument al suspendacilor este legat de faptul că nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifică suspendarea preşedintelui care are mandat fix de cinci ani în urma alegerilor câştigate. Sunt puţini preşedinţi care îşi menţin procentul de 51% susţinere în electorat. Dacă îţi asumi alături de guvern şi trecerea cu ţara prin criză, este greu să rămâi la 51%.

De aceea, această abordare e complet falsă, mandatul preşedintelui e pentru cinci ani. Aduceţi-va aminte ce procentaj mai avea George Bush înainte de alegeri şi nu s-a apucat nimeni să-l suspende. Am considerat ca am obligaţia ca şef al statului să probez ca ştiu să utilizez toate instrumentele constituţionale pentru apărarea funcţiei, nu a scaunului lui Traian Băsescu.

Aş face o observaţie care e şi miezul acestei acţiuni la CCR: Conflictul juridic izvorăşte din natura articolului 95 din Constituţia României, care spune clar: în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile constituţiei, preşedintele poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comună."

"Nu am încălcat Constituţia"

Traian Băsescu a mai spus că nu există nicio acuzaţie legată de fapte, ci doar de declaraţii. Constituţia spune foarte clar, "fapte grave". Formularea e de natură să asigure stabilitate funcţiei prezidenţiale dacă preşedintele nu săvârşeşte fapte grave, abuzuri, precum trimiterea unor decrete care nu sunt stabilite a fi reglementate prin decrete.

"Nu există asemenea fapte de abuz în mandatele mele iar declaraţiile, toate, aşa cum au fost analizate de CCR în timpul acesta foarte scurt nu relevă niciuna fapte grave în înţelesul Curţii. Acesta este fundamentul conflictului juridic semnalat. La niciuna din declaraţiile reclamate de către USL, CCR nu a constatat că s-ar constitui în fapta gravă de încălcare a constituţiei. Nu am dubii ca mergem la referendum. Dar ca şef al statului aveam obligaţia să utilizez toate instrumentele pentru protejarea funcţiei, care nu e a mea, eu sunt doar vremelnic.

Dar ideea de suspendare a preşedintelui ori de câte ori are în parlament o majoritate ostilă e un element profund de instabilitate a funcţiei pe termen lung. Probabil ca marea eroare s-a făcut în 2007. În declaraţiile care s-au făcut azi în Parlament, nu am găsit de asemenea nici o acuzaţie pentru fapte ale preşedintelui, ci doar false imputări, false reproşuri care dacă ar fi luate în consideraţie de un preşedinte ar face din preşedinte un preşedinte mut.

Preşedintele ales nu poate fi mut, care nu se implică, doar beneficiază de avantajele funcţiei, nu îşi asumă nimic, nu are observaţii, nu face absolut nimic " a mai adăugat Traian Băsescu.

El a mai notat că: "Nimeni altcineva nu avea legitimitatea să le spună românilor că suntem într-o situaţie extrem de grea, că nu putem împrumuta bani de pe piaţă şi că avem obligaţia să ne restrângem urgent cheltuielile. Ştiu acel moment, l-am regretat tot timpul, l-am făcut cu inima strânsă, dar nu puteam să mă fac că nu ştiu ce urmează să se întâmple. Ar fi fost un act de laşitate, iar eu nu sunt preşedinte ca să fiu laş.

"Mergem la referendum"

O să intru în campania de referendum, sper că hotărârea guvernului legată de organizarea referendumului să fie corectă. Sper că buletinele să nu se tipărească de-a lungul şi de-a latul patriei de tot felul de SRL-uri, ci la Monitorul Oficial, sper să fie înseriate.

Şi astfel cu adevărul şi cu constituţia mergem la referendum. Un referendum care va avea o campanie, am înţeles că se va desfăşura pe data de 29, care îmi va prilejui momente de explicare a ceea ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar în care voi fi la fel de cinstit ca şi în campania trecută să le spun românilor că dacă voi reveni în funcţia de preşedinte, va fi în continuare imposibil ca impostorii şi hoţii din politică să negocieze cu mine liniştea şi libertatea lor.

Va fi imposibil să nu privesc la modul cum funcţionează instituţiile statului şi să mă manifest. Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din timpul guvernului Iliescu, când s-au construit venele puternice ale sistemului de corupţie transpartinic şi cu o perfectă legătură între politic şi parte din comunitatea de afaceri, cea care ştie să se îmbogăţească numai pe spinarea statului.

Dacă exigenţele românilor vor fi legate de linişte, eu nu le pot garanta decât că voi continua să fiu o nucă tare pentru cei care cred că România poate merge înainte cu o justiţie subjugată şi cu politic care protejează hoţii. "

Mi-a fost extrem de greu în perioada de criză, că mi-a fost greu şi să fiu partener şi să asum alături de guvern şi de majoritatea parlamentară măsurile dificile dar am conştiinţa împăcată că am reuşit să trec împreună cu guvernul şi majoritatea parlamentară să trecem ţara dincolo de momentul de risc maxim. Lucru pentru care le mulţumesc încă o dată românilor care au suportat acele măsuri şi îi asigur că nu aveam altă soluţie şi să îi asigur că nu am făcut-o cu plăcere.

"Atenţie la Ponta"

Traian Băsescu a notat că Ponta o minte cu o senenitate incredibilă:

"În seara aceasta explica cum s-a aflat la Bruxelles pe 28 şi constatând că nu a venit preşedintele mi-a cerut un mandat, după ce începuse consiliul (...) Eu nu am plecat dintr-un singur motiv: din ordinul premierului Ponta, ministerul de Externe a refuzat să transmită nominalizarea preşedintelui pentru Consiliul European. Nu aveam cum să ajung acolo să generăm o poveste urâtă pentru români.

Cred că Ponta nu o să poată fi un politician pentru că are impresia că în politică se poate minţi cu seninatate. Poţi să vorbeşti prostii şi să nu ştii, dar când ştii perfect că ai blocat accesul preşedintelui şi acum spui noroc că eram pe trotuar pe acolo şi am vrut să salvez România . Uitati-va de zece ori când primiţi informaţii de la Ponta. Poate vă spune cum a fost şi cu masterul de la Catania, asta voiam eu să spun cu "dottore". Mandatul se predă după ce CCR constată vacantarea şi emite decizia de nominalizarea a preşedintelui interimar.

O voi face imediat. Nu pot să îmi reproşez încălcarea Constituţiei . Acest lucru nu accept a-mi fi atribuit. Victor Ponta nu ar trebui să aştepte data de 29. În momentul de faţă este un om despre care toată Europa ştie că plagiază. El s-a redresat pe el însuşi în propriul CV. A vrut sa îl credem masterand, doctor, numai Victor Ponta nu a vrut sa îl credem. Oare de ce se dispreţuieşte atât de simte nevoia să îşi agaţe tot felul de zorzoane prin CV."

"O doamne, nu! Nu voi mai candida la preşedinţie"

Întrebat dacă ar putea candida iar la Preşedenţie în cazul că e demis, Băsescu a răspuns:

"O doamne, nu! Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României". Dacă eu am avut un oarecare poate spun puţin, sunt prea modest, dacă am avut respect pentru mine insumi, dincolo de faptul că nu am minţit niciodata, sau niciodată cu intenţie, uneori ai informaţie proastă, şi mi-am asumat să le spun românilor toate realitatile, acesta e un motiv pentru care consider că pot să am respect faţă de mine. Al doilea motiv e că eu am o meserie. Niciodată nu am rămas cu brevetul de comandant de navă invalidat. Dacă vreodată o să iau o decizie pe care mi-o doresc, aceea e că înainte să ating vârsta de pensionare să mai fiu pe puntea de comanda a unei nave. Aceasta că să va lămuresc că nu mai vreau în politică."

Întrebat ce nu ar vrea să facă preşedintele interimar, Băsescu a răspuns: "Preşedintele interimar are o constituţie, are doar două lucruri pe care nu le poate face, este liber să gestioneze mandatul de preşedinte interimar aşa cum îi permite constituţia. Nu poate face declaraţii în faţa parlamentului şi nu poate dizolva Parlamentul, în rest are la dispoziţie toate atribuţiile".

Răspunzând la întrebarea dacă şi-a înştiinţat familia, Băsescu a răspuns:

"Problema pe care eu o am este să nu se spună preşedintele în funcţie a fugit. Eu am obligaţia să apăr acest mandat. Sigur că nu există nici o bucurie că pe căldura asta să faci campanie, dar sunt un om puternic, nu pot să apăr ca unul care spune slavă domnului, am plecat la mare, mi-am luat familia şi am plecat. Am obligaţia să apăr această funcţie.

Dacă s-ar fi constatat fapte grave de încălcare a constituţiei aş fi avut o justificare să spun stop. Am fost acuzat pentru ce am vorbit, uneori mai bine, alteori mai rău, dar există o realitate, nimeni nu a constatat o faptă gravă în exercitarea mandatului. Am obligaţia să apăr funcţia".

Fiind întrebat dacă îşi pune vreo speranţă în sesizarea CCR, Băsescu a răspuns: "Păi dacă eu spun că mergem la referendum?"

"E incredibil..."

La întrebarea dacă a primit semnale din exterior, Traian Băsescu a răspuns:

"În tot acest interval, de la vorbele cu suspendarea preşedintelui, de la emiterea unor ordonanţe de urgenţă în domeniu în care nu ai voie să emiţi OUG, precum reducerea atribuţiilor CCR, referendum, referendumul e o instituţie fundamentală, de suveranitate a poporului, toată povestea cu schimbarea din funcţie împotriva jurisprudenţei CCR, nu am vorbit cu nimeni, nici cu ziarişti străini, nici cu politicieni. Vedeam în declaraţiile d-lui Ponta că nu ştiu ce politicieni au făcut ce au făcut. E incredibil ... statele care au reacţionat au la Bucureşti ambasade, nu are nimeni nevoie de îndrumarea unui europarlamentar român.

Reacţiile din capitale sunt generate de informaţiile transmise de ambasadele de la Bucureşti. Garantez sub cuvânt de onoare că nu am contactat niciun politician, că m-am întâlnit cu ambasadele UE înainte de declanşarea procedurii, nu am deschis subiectul, nu am discutat cu niciun ziarist străin, deşi am avut solicitări cum nu am avut de când sunt preşedinte. Eu apreciez că suspendarea preşedintelui e o problemă a noastră. Funcţionarea instituţiilor e şi o problemă a UE pentru că nu există angajament internaţional mai important decât funcţionarea statului de drept. La valori, la funcţionarea statului de drept UE e extrem de sensibilă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne