Tonuri grave privind viitorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

(photos.com)

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cea mai veche din România şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai importante din acest moment, are perspective „uşor sumbre" pentru anul viitor, conform preşedintelui Senatului universitar, Constantin Rusu, în timp ce rectorul Vasile Isan consideră că salvarea poate veni prin trecerea de la forma de zi la forma online.

Fostul rector al Universităţii, actualul senator Dumitru Oprea, a deschis o discuţie despre situaţia financiară a instituţiei de învăţământ superior în cadrul unei dezbateri publice organizate la Iaşi de Grupul de Dialog Social, la care au mai participat actualul rector, Vasile Isan, şi preşedintele Senatului universitar, Constantin Rusu. Conform cotidianului local Ziua de Iaşi, cei trei au încercat să clarifice problemele cu care se confrunta Universitatea, dar perspectiva din care a văzut fiecare situaţia a fost diferită.

Politicianul Oprea, care este şi vicepreşedintele Senatului de la „Cuza" pe strategii de dezvoltare, a pus problema într-un registru foarte grav. „De câteva luni de zile încerc alături de conducerea universităţii să găsim ieşirea dintr-o stare de moment. Am să fiu foarte pragmatic: problema este dacă universitatea din Iaşi mai poate funcţiona sau nu. Nu vă speriaţi, vă spun o realitate. Nu-mi cereţi detalii, este un moment crucial. Din exces de excelenţă s-a investit în proiecte, crezând în ele", a declarat fostul rector Oprea, care a militat pentru înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior într-un mediu virtual. „Eu am convingerea că, în momentul de faţă, universitatea poate să rişte să treacă de la forma de zi la forma online. Nu mai facem faţă cu costurile actuale ca să supravieţuim. Sper să depăşim momentul acesta, cu sacrificiu din partea noastră. Este ceva de nedescris", a mai punctat politicianul.

Mult mai ponderat a fost rectorul Vasile Isan care, citat de Ziua de Iaşi, a explicat că problemele nu sunt chiar dramatice şi derivă din impasul creat de blocarea finanţării proiectelor europene. „Aş spune că situaţia poate fi definită ca una critică pentru că nu am reuşit să acoperim sau să plătim toate cheltuielile prevăzute în aceste proiecte la zi, în pofida faptului că noi am angajat o linie de credit special destinată pentru aceste proiecte. Datorită faptului că proiectele pe POS-DRU şi POS-CCE, unde sunt depuse majoritatea granturilor noastre, s-au blocat sau sunt în presuspendare, noi de multă vreme n-am mai încasat cererile de rambursare", a declarat Isan. „Suntem totuşi departe de un blocaj financiar total. Vorbim despre cheltuieli avansate pentru proiecte din fonduri structurale şi nerecuperate încă, care se situează la aproape 60 de milioane de lei", a punctat rectorul. Cât despre universitatea online, Vasile Isan menţionează că „trebuie discutate două aspecte: proporţiile şi scopul. Doar unele domenii s-ar preta la o asemenea abordare, pentru că nu toate disciplinele academice pot fi standardizate. Practic, universitatea de tip campus nu poate fi înlocuită în totalitate de una virtuală".

Preşedintele Senatului universitar, Constantin Rusu, a pus problemele financiare de la „Cuza" în contextul crizei naţionale. „An după an, alocaţiile bugetare per student s-au redus progresiv, şi nu cu câţiva lei, ci cu sume consistente", a precizat profesorul Rusu. „În cazul finanţării de bază, şi în special a componentei salariale, sunt probleme întrucât resursele financiare sunt inexistente, iar cu banii care sunt s-au plătit salariile depăşindu-se uneori plafonul stabilit pentru fiecare facultate în parte. De aici încolo, lucrurile se complică întrucât vin şi plăţi suplimentare faţă de lunile trecute, adică plata orelor din normele suplimentare", a specificat preşedintele Senatului. „Situaţia este critică, nu dramatizăm lucrurile, dar toată lumea trebuie să fie conştientă de dificultăţile financiare ale momentului, fiindcă altfel va trebui să suportăm un şoc extraordinar de mare din partea colectivităţii academice, a oamenilor care muncesc în această instituţie, care se vor simţi jigniţi fiindcă au fost solicitaţi să presteze nişte activităţi la care s-au angajat, s-au creat state de funcţii în consecinţă, iar în momentul în care va trebui să remuneram această activitate, o să vedem că de fapt nu avem resursele necesare", a mai subliniat Rusu. Astfel, profesorul consideră că finalul de an va fi trist, iar 2013 va prinde Universitatea cu perspective „uşor sumbre".

Universitatea din Iaşi, ca instituţie modernă de învăţământ, a fost fondată la data de 26 octombrie 1860 şi se consideră continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene înfiinţată de Vasile Lupu în 1640. În noua sa formă, ea a fost inaugurată în prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă din 1960.

Clădirea actuală a universităţii a fost construită între anii 1893 şi 1897 după planurile arhitectului Louis Blanc şi inaugurată în prezenţa regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. Clădirea este o îmbinare a stilurilor clasic şi baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa "Sală a Paşilor Pierduţi", decorată cu picturi realizate de către Sabin Bălaşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne