Toader, replică pentru Cristian Preda: Nu cred că îmi cere să încalc independenţa organelor judiciare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a dat replica deputatului european Cristian Preda care i-a cerut să oprească procedura de extrădare a unui jurnalist turc aflat pe lista neagră a preşedintelui Recept Erdogan.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins joi, pe pagina sa de Facebook, solicitarea înaintată de eurparlamentarul Cristian Preda privind oprirea procedurii de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye.

"Cristian Preda îmi cere să opresc procedura de extrădare a unui jurnalist turc! În condiţiile legii, procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare. Autorul solicitării nu cunoaşte acest aspect elementar? PS: Nu cred că autorul solicitării îmi cere să încalc independenţa autorităţii judiciare. Nu cred că autorul solicitării are cunoştinţă de cazuri în care ministrul justiţiei a stopat proceduri judiciare", a scris Tudorel Toader.

Ce solicitase Preda

"Cer Ministerului Justiţiei să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a reţelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacţia bucureşteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest", declara Preda.

Deputatul european a subliniat că autorităţile române sunt ţinute de angajamentele internaţionale pe care şi le-au luat să nu extrădeze cetăţeni către ţări unde drepturile omului sunt în pericol.

"Or Turcia e acum o asemenea ţară. Dacă Guvernul Dăncilă face aşa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul. Post scriptum: le-am scris tuturor membrilor grupului socialist din PE să blocheze ceea ce tovarăşii lor de drum de la Bucureşti sunt pe cale să facă împotriva libertăţii presei", a afirmat Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne