Teatru pe pâine în faţă la Nottara

Teatrul Nottara, secvenţă din piesa ” Matrimoniale”
Teatrul Nottara, secvenţă din piesa ” Matrimoniale” (Epoch Times)

Nottara dă în această după-amiază startul la teatru. Sâmbătă, ora 16.30 începe festivalul Fest(in) pe Bulevard. Toţi cei care s-au săturat de "criza care s-a întins ca o pecingine" şi vor să facă haz de necaz, sunt invitaţi la Nottara.

Gazdele festivalului va vor ieşi în întâmpinare în faţa teatrului, cu "o brioşă, o ceaşcă de cafea, un pahar de vin, o expoziţie de fotografie de teatru şi o fărâmă de... spectacol" şi, pe durata unei întregi săptămâni, îşi propune să reînvie spiritul comediei bulevardiere şi să bucure sufletele iubitorilor de teatru cu piese noi şi cu regaluri actoriceşti.

Festivalul va avea două secţiuni: "Bulevardul Comediei", care se va desfăşura la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului Nottara, şi secţiunea oficială, care se va desfăşura la Sala Studio "George Constantin", sub numele "Criză teribilă, monşer!"

Într-un interviu acordat în exclusivitate Epoch Times, Dna Marinela Ţepuş, Director al Teatrului Nottara, organizatorul Fest(in) pe Bulevard, a avut amabilitatea de a ne împărtăşi mai multe informaţii despre eveniment şi despre suprizele pregătite pentru spectatorii acestui eveniment:

Când v-a venit ideea festivalului şi ce a presupus transformarea lui din idee, în eveniment concret?

Acum vreun an şi jumătate, într-o discuţie cu regizorul francez Benoit Kopniaeff (Compania In Mobile, Grenoble, Franţa), acesta ne-a vorbit despre un posibil proiect comun, extrem de incitant. Ar fi urmat ca teatre din mai multe ţări europene să comande (fiecare) câte un text, care să reflecte criza, unui dramaturg recunoscut şi să-l monteze. Spectacolele ar fi trebuit să fie itinerante, adică fiecare dintre ele să fie jucat în toate ţările partenere. De la idee la realitate e cale lungă, mai ales când e vorba de bani. Aşa că am organizat un festival cu mai multe secţiuni, însă secţiunea competitivă este dedicată crizei: de identitate, sexuală, conjugală, politică...

Ce aduce diferit “Fest(in) pe Bulevard”, faţă de alte evenimente de profil?

Faptul că are curajul să combine criza cu comedia de bună calitate după modelul cunoscut: românii fac haz de necaz.

Cum aţi reuşit să asiguraţi finanţarea acestui proiect?

Făcând economii la sânge, făcând aplicaţii şi obţinând cofinanţări (cam o treime din costurile totale ale evenimentului, care eveniment nu costă mai mult decât o producţie onorabilă).

Festivalul se va deschide pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment, din câte am înţeles, inedit, intitulat „Teatru pe pâine”. Ce anume înseamnă inedit, de ce acest titu şi la ce surprize se pot aştepta iubitorii de teatru care vi se vor alătura la deschiderea
Fest(in) pe Bulevard?

Un eveniment stradal (chiar dacă e făcut pe trotuarul din faţa teatrului) încearcă să aducă noi categorii de public spre sala de spectacol. Pentru asta vom încerca să ieşim în întâmpinarea trecătorilor transformându-i, ad-hoc, în spectatori şi nu numai. Teatru pe pâine? Chiar aşa. Un program de teatru consistent, o brioşă, o ceaşcă de cafea, un pahar de vin, o expoziţie de fotografie de teatru marca Maria Ştefănescu şi Sorin Radu, precum şi o fărâmă de... spectacol.

Festivalul are şi o secţiune dedicată crizei: De ce criza?

Pentru că ne copleşeşte. Pentru că ne macină. Pentru că s-a întins ca o pecingine. Pentru că vrem să facem haz de necaz.

Cum au fost selectate spectacolele din cadrul Fest(in)?

Suntem trei teatrologi cu experienţă în echipă (Dan Marius Zarafescu, Crenguţa Manea şi eu). Am văzut, vedem mult teatru (în Bucureşti şi în ţară). Am ales, din ceea ce am văzut, cam ceea ce se potrivea cu ideile noastre despre festivalul pe care doream să-l facem şi corespunde şi posibilităţilor noastre financiare. La asta am adăugat spectacole de succes şi trei premiere ale teatrului nostru.

Cum realizează “Nottara” tranziţia între generaţia de aur a teatrului românesc şi tânăra generaţie, în piesele pe care le pune în scenă în cadrul acestui festival?

Nu există decât o piesă montată special pentru festival: Matrimoniale de Lia Bugnar, în regia Dianei Lupescu, însă producţia nu cuprinde decât tineri. Totuşi, în teatrul nostru, joacă actori din toate generaţiile şi asta se petrece în deplină armonie.

Având în vedere faptul că teatrul este o arta sincretică, ce surprize conexe spectacolelor le mai oferă Nottara spectatorilor Fest(in) pe Bulevard?

Un concert, marca Marius Mihalache, vineri, 18 octombrie, spectacole lectură, la librăria Cărtureşti, pe texte dedicate crizei, un colocviu dedicat aceleiaşi crize (gazda evenimentului: Antena 3, moderator: Marina Constantinescu, invitaţi: personalităţi naţionale şi internaţionale), o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară, o expoziţie de autor cu fotografii de teatru, un eveniment stradal realizat de Mihai Lungeanu cu actori ai teatrului nostru, o conferinţă susţinută de Victor Ioan Frunză în deschiderea festivalului...

Ce alte proiecte mai are Nottara în viitorul apropiat?

Încă trei premiere până la sfârşitul anului, regizate de Victor Ioan Frunză, Cristian Theodor Popescu, Alexandru Repan.

Un mesaj pentru cititorii Epoch Times?

Vă aşteptăm pe Bulevardul Magheru, nr. 20, cu spectacole pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile. O seară cu noi poate să devină o amintire de neuitat.

Epoch Times este partener media al teatrului Nottara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură