Ţeapă: Iranul nu va negocia cu Occidentul decât dacă Trump renunţă la armele nucleare

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Iranul nu va negocia cu SUA sau Europa problema rachetelor balistice decât dacă preşedintele american Donald Trump este de acord să renunţe la armele nucleare ale SUA, a declarat un oficial militar iranian de rang înalt.

După ce a fost de acord să îşi restrângă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale, Iranul a refuzat în repetate rânduri să discute despre programul său de rachete balistice, lucru cerut atât de SUA, cât şi de Uniunea Europeană.

Iranul a insistat că rachetele balistice sunt necesare ca mijloc de intimidare şi că nu au legătură cu acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

Masoud Jazayeri, purtător de cuvânt al Forţelor Armate Iraniene, a declarat: “Condiţia pentru negocierea rachetelor Iranului este distrugerea armelor nucleare şi a rachetelor de rază lungă ale SUA şi Europei”.

Diverse puteri europene şi Iranul au început discuţiile privind rolul Teheranului în Orientul Mijlociu şi se vor întâlni din nou în această lună în Italia.

Teheranul a confirmat că ministrul iranian de Externe s-a întâlnit luna trecută cu fostul său omolog american John Kerry în München.

Vineri s-a raportat că fostul secretar de stat Kerry a cerut Teheranului să nu abandoneze acordul nuclear din 2015, în ciuda tensiunilor cu administraţia preşedintelui Trump.

Bahram Qasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a afirmat că ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif “s-a întâlnit mereu în timpul unor astfel de summituri internaţionale cu personalităţi ... şi a accentuat menţinerea intereselor iraniene”.

Negociatorul şef al Iranului, Abbas Araghchi, a afirmat luna trecută: “Acum ei cer Iranului să aibă convorbiri despre alte probleme. Răspunsul nostru este clar: faceţi ca [acordul] să fie o experienţă reuşită şi apoi vom discuta alte probleme”.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat în mai multe rânduri că va retrage SUA din acord, descriindu-l ca fiind unul “foarte, foarte prost”.

În luna ianuarie, Trump a afirmat că SUA se va retrage din acord dacă nu vor fi remediate “breşele teribile” ale acestuia.

Însă Araghchi a precizat: “SUA încearcă să facă presiuni să ne retragem din acordul nuclear, dar nu vom cădea în capcana lor. Dacă SUA se retrage, atunci nicio ţară nu va mai purta negocieri cu ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe