Tăriceanu: Delaţiunea, ridicată la rang de spirit civic. Oamenii de afaceri, ţinte ale unor acţiuni represive

Oamenii de afaceri români nu trebuie să devină ţinte ale unor acţiuni represive arbitrare, însoţite de tot felul de dezvăluiri defăimătoare şi de filmări cu cătuşele la mâini, a opinat al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, el însuşi cu probleme în justiţie.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Lupta împotriva corupţiei nu trebuie să lase victime colaterale, iar cercetarea unui întreprinzător nu trebuie să distrugă afacerea sa, a fost mesajul transmis marţi, în cadrul conferinţei "Modelul economic românesc în cadrul UE: Provocări - oportunităţi - priorităţi", de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

"Aplicarea unui model economic românesc necesită şi aplicarea unor componente care ţin de emanciparea mentalităţilor, de reformă în domeniul educaţiei, dar şi de o nouă atitudine a clasei politice, ataşată interesului naţional. Acest model obligă la o eliminare a blocajelor instituţionale", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui ALDE, presupusul blocaj din prezent este cauzat şi de "înţelegerea arbitrară" a abuzului în serviciu sau a conflictului de interese.

"Din păcate, astăzi, la nivelul administraţiei, există un astfel de blocaj, de teama asumării răspunderii care ar putea să atragă repercusiuni în plan personal, printr-o înţelegere arbitrară a abuzului în serviciu sau a conflictului de interese. Cred că suntem campioni mondiali absoluţi în interpretarea arbitrară a abuzului în serviciu şi a conflictului de interese. Avem un scor care depăşeşte suma tuturor ţărilor europene în ceea ce priveşte anchetele şi, probabil, şi condamnările pe aceste două direcţii", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a subliniat că lupta anticorupţie nu trebuie să aibă "victime colaterale".

"Părerea mea este că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să lase victime colaterale. Acţiunea de cercetare asupra unui întreprinzător nu trebuie să distrugă afacerea sa. Delaţiunea nu trebuie ridicată la rang de spirit civic, iar oamenii de afaceri români nu trebuie să devină ţinte ale unor acţiuni represive arbitrare, însoţite de tot felul de dezvăluiri defăimătoare şi de filmări cu cătuşele la mâini", a afirmat Tăriceanu.

În acelaşi timp, şeful Senatului susţine că îşi doreşte ca magistraţii să reducă numărul de infracţiuni prin mijloace de prevenţie.

"Îmi doresc să vină ziua în care Parchetul, în rapoartele sale, în loc să se laude cu numărul mare de persoane anchetate, trimise în judecată şi eventual condamnate, să vină să ne spună că, prin mijloacele de prevenţie a redus în mod semnificativ numărul de infracţiuni, de persoane trimise în judecată", a punctat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne