Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Senator USR îi demontează apărarea

La scurtă vreme după ce în presă a apărut informaţia că DNA cere urmărirea sa penală, liderul ALDE, al doilea om în stat a susţinut că n-are nimic de-a face cu acuzaţiile ce i se aduc. Un senator USR susţine însă contrariul.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Tăriceanu ori minte ori are "amnezie" când susţine că în timpul guvernării sale nu s-a semnat pentru achiziţionarea de noi licenţe, susţine senatorul USR Mihai Goţiu, în contextul în care, acuzat de luare de mită în dosarul Microsoft, şeful Senatului a încercat, într-o lungă postare pe Facebook, să susţină că n-are nimic de-a face cu acuzaţiile din dosar.

”Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens”, scria pe Facebook Tăriceanu.

Potrivit lui Mihai Goţiu, dovezile îl contrazic însă pe Tăriceanu. Astfel, în Actul Adiţional nr. 2 din 11 iunie 2008, la Contractul comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO, încheiat la Bucureşti între Guvernul României şi Microsoft Ireland Operation Limited (Hotărârea de Guvern nr. 634/2008, semnată de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de premier, dar şi de Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei şi Finanţelor) se precizează că:

”Având în vedere faptul că în urma centralizării din aprilie 2006 a necesarului de licenţe transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei informaţiei de către instituţiile şi autorităţile publice beneficiare a rezultat un număr de 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft pe lângă cele 47.510 licenţe prevăzute iniţial în obiectul Contractului, generând în mod corelativ obligaţia de plată a preţului aferent utilizării acestora începând cu anul 2006”.

"Aşadar, d-l Tăriceanu a semnat achiziţionarea a aproape 40.000 de licenţe noi (”pe lângă cele 47.510” prevăzute în contractul semnat în perioada Năstase). Suma din HG nr. 634/2008 a fost de 26 milioane de dolari, crescută, din pix, câteva luni mai târziu, în septembrie, prin HG 1193/2018, la 31 milioane de dolari. ATENŢIE: Numărul licenţelor a rămas acelaşi şi nu există vreo justificare pentru creşterea sumei cu 5 milioane de dolari!

Că d-l Tăriceanu a luat sau nu a luat mită ori că a beneficiat, în mod indirect de pe urma mitei, rămâne ca procurorii să convingă instanţele de judecată. Dar, d-l Tăriceanu minte prin omisiune sau a uitat (?) că aşa-zis-ul ”proces de inventariere” a fost, de fapt, o suplimentare (aproape o dublare) a numărului de licenţe prevăzute, iniţial, în contractul semnat de Guvernul Năstase. Că n-a mai ajuns să şi plătească Guvernul condus de el licenţele în cauză e o chestiune care ţine, mai mult, de plecarea lui de la ”butoane”, la doar vreo două luni de la a doua Hotărâre de Guvern (nota bene: a doua HG a fost dată în startul campaniei electorale din 2008)", scrie pe Facebook Goţiu.

În acest context, senatorul precizează că va opta pentru ridicarea imunităţii şefului Senatului:

"Cu siguranţă, când se va pune problema, voi vota, în Senat, ca d-l Tăriceanu să aibă dreptul şi şansa să-şi prezinte argumentele în faţa Justiţiei, nu doar pe Facebook", scrie Goţiu.

În final, senatorul atrage atenţia că Tăriceanu şi ALDE au votat pentru eliminarea foloaselor ”pentru altul” şi a altor foloase decât cele materiale din categoria celor pentru care ar trebui să faci puşcărie. Să fie o coincidenţă? Se întreabă Goţiu.

"Ba, mai mult, serviciile Parlamentului (condus de d-nii Dragnea şi Tăriceanu) au transmis Comisiei de la Veneţia traduceri în limba engleză care omiteau taman aceste modificări la Codurile Penale. Sau să nu fie doar o coincidenţă?", adaugă senatorul.

Reamintim că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi primit mită 800.000 de dolari în foloase necuvenite de la o companie austriacă, prin contracte fictive, pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de firmă, reiese dintr-un comunicat remis de DNA. Potrivit presei, compania în cauză ar fi Fujitsu Siemens Austria iar contractele sunt pentru licenţe Microsoft.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne