Sute de victime în războiul din Nagorno Karabah. Forţele armene atacă un oraş azer important

Conflictul îngheţat dintre azeri şi armeni ia foc
Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah
Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah (Ministerul armean al Apărării via AFP / Getty Images)

Azerbaidjanul a declarat, duminică, faptul că forţele armene au bombardat al doilea oraş, Ganja, într-o escaladare a războiului din Caucazul de Sud.

Armenia a negat raportul, dar liderul enclavei Nagorno-Karabah, o republică separatistă controlată de etnici azeri din Azerbaidjan, a declarat că forţele sale au distrus o bază aeriană militară în Ganja.

„Unităţile militare permanente situate în marile oraşe din Azerbaidjan devin de acum înainte ţintele forţelor de apărare”, a afirmat liderul Karabah, Arayik Harutyunyan.

Luptele, care au izbucnit în urmă cu o săptămână între azeri şi forţele etnice armene, s-au intensificat în ultimele două zile şi s-au răspândit dincolo de regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Conflictul, îngheţat cu ajutor sovietic, prezintă riscul escaladării şi transformării într-un război pe scară largă între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia, dar care ar putea atrage în conflict şi puteri regionale, precum Turcia şi chiar Rusia.

Azerbaidjanul este susţinut de Turcia, în timp ce Armenia are un pact de apărare cu Rusia.

Jurnaliştii locali din Ganja au declarat că aeroportul a fost atacat.

Ganja, cu o populaţie de 335.000 de locuitori, se află la aproximativ 100 km nord de capitala Stepanakert a republicii autoproclamate, şi la 80 km de oraşul armean Vardenis.

Azerbaidjanul a acuzat anterior Armenia că a tras către teritoriul său din Vardenis, dar Erevanul a negat acest lucru.

Victimele cauzate de luptele duse săptămâna trecută numără sute de persoane, deşi cifrele precise sunt imposibil de obţinut.

Armenia a declarat că oraşele Karabah, Stepanakert şi Martakert erau atacate de forţele aeriene ale Azerbaidjanului şi de rachetele cu rază lungă de acţiune.

Cele două părţi implicate în conflict se acuză reciproc de bombardarea civililor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe