Surse: Preşedintele ucrainean se va întâlni cu Trump la Washington

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se va întâlni cu omologul său american Donald Trump la Washington înainte de summitul G20 de luna viitoare din Hamburg, Germania, au declarat miercuri trei oficiali ucraineni din Kiev şi Washington.
Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Cei trei oficiali, care au cerut să nu fie numiţi deoarece nu sunt autorizaţi să discute public despre această vizită înainte să fie anunţată oficial, au declarat că data exactă a primei întâlniri în persoană între cei doi şefi de stat încă nu a fost stabilită, dar probabil va avea loc în cursul săptămânii viitoare. Agenţia de ştiri Interfax-Ucraina, citând o sursă nenumită, a precizat că întâlnirea va avea loc în perioada 19-20 iunie a.c.

Două surse ale RFE/RL au declarat că administraţia preşedintelui Poroşenko a acceptat o invitaţie prezentată de Casa Albă, deşi nu este sigur dacă aceasta va fi o vizită oficială de stat.

Un purtător de cuvânt al administraţiei ucrainene a refuzat să comenteze, susţinând că va fi publicată curând o declaraţie pe website-ul prezidenţial ucrainean.

Întrebat dacă Trump şi Poroşenko se vor întâlni săptămâna viitoare, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat presei că nu poate confirma oficial acest lucru.

De la victoria obţinută de Trump în campania prezidenţială, Biroul lui Klimkin a depus eforturi să stabilească o întâlnire între preşedintele american şi cel ucrainean.

Un diplomat ucrainean, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru RFE/RL că miza întâlnirii este mare. Diplomatul a explicat că, în timp ce oficialii ucraineni au declarat public că au primit mesaje de sprijin din partea oficialilor administraţiei Trump de când acesta a fost investit în luna ianuarie, în privat ei au manifestat temeri cu privire la comentariile măgulitoare făcute de liderul american la adresa omologului său rus Vladimir Putin şi s-au întrebat dacă administraţia de la Casa Albă ar putea ajunge la un acord cu Moscova de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei în detrimentul Kievului.

O întâlnire în această lună ar putea fi în special liniştitoare pentru Kiev, deoarece Trump este aşteptat să se întâlnească pentru prima dată cu Vladimir Putin la summitul G20 din Hamburg, care va avea loc în perioada 7-8 iulie.

Înaintea acelei întâlniri, Trump va fi prezent la un summit în Varşovia la care vor participa Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia. La acel summit, liderul american va discuta cu liderii statelor participante despre intenţiile Rusiei [în regiune].

Întâlnirea dintre Poroşenko şi Trump va avea loc în condiţiile în care unele rapoarte susţin că îndelungatul conflict din estul Ucrainei se intensifică din nou. Cel puţin 15 soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 73 au fost răniţi în timpul luptelor cu separatiştii susţinuţi de Rusia în primele 13 zile ale lunii iunie, conform statisticilor armatei ucrainene.

Conform unui raport ONU publicat în 13 iunie, cel puţin 10.900 de persoane, inclusiv 2.777 civili, au fost ucişi în conflictul separatist izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014. Un acord de pace semnat în 2015 la Minsk a eşuat până acum să pună capăt conflictului, deşi a contribuit la calmarea luptelor până de curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe