SUA şi Marea Britanie discută despre noi sancţiuni împotriva lui Assad şi Putin

Secretarul de stat american John Kerry şi omologul său britanic Boris Johnson au declarat că guvernele lor iau în considerare noi sancţiuni împotriva Moscovei şi Damascului. Mişcarea are loc ca răspuns la asediul asupra oraşului sirian Alep.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Bombardarea celui de-al doilea oraş al Siriei a provocat sute de morţi civile, distrugerea unui convoi umanitar şi o lipsă tot mai mare de alimente şi provizii medicale pentru sutele de mii de sirieni înconjuraţi în Alep de diverse facţiuni aflate în conflict.

“Propunem o serie de măsuri care să fie puse în aplicare prin intermediul unor sancţiuni suplimentare asupra regimului sirian şi a susţinătorilor acestuia, măsuri de a-i aduce pe cei vinovaţii de crime de război în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a declarat duminică secretarul britanic de Externe, Boris Johnson, la o conferinţă de presă cu omologul său american John Kerry, făcând referire la un viitor summit UE privind sancţiunile împotriva Rusiei.

“Aceste lucruri îi vor afecta în cele din urmă pe cei care sunt vinovaţi de aceste crime şi ei ar trebui să se gândească la acest lucru acum”, a adăugat el, dând de înţeles că Europa nu pregăteşte o intervenţie militară directă în Siria.

În plus, Johnson şi-a exprimat scepticismul că preşedintele sirian Bashar al-Assad va putea recupera oraşul Alep din mâinile rebelilor şi teroriştilor din grupul jihadist Statul Islamic. El a cerut aliaţilor lui Assad să promoveze un armistiţiu umanitar.

“Cred că cea mai puternică armă pe care o avem în prezent este abilitatea noastră de a-i face pe preşedintele Vladimir Putin şi pe ruşi să simtă consecinţele faptelor lor”, a precizat Johnson.

Discuţiile de pace din Elveţia

Kerry a confirmat că SUA ia, de asemenea, în calcul noi sancţiuni împotriva susţinătorilor lui Assad, dar nu a menţionat direct Rusia.

Pe măsură ce criza din Alep se adânceşte, s-au intensificat eforturile diplomatice pentru a revitaliza un acord de încetare a focului recent prăbuşit. Ministerul german de Externe a susţinut duminică faptul că discuţiile de pace neconcludente din Elveţia, care s-au derulat pe parcursul câtorva zile şi l-a care s-au alăturat şi diplomaţi de top din Rusia, Turcia, Arabia Saudită şi Qatar, vor continua în zilele următoare.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în timp ce diplomaţii occidentali au discutat duminică despre opţiunile lor, 31 de persoane au fost ucise în loviturile aeriene desfăşurate asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe